HomeArticoleCum sa ...? › Ce solutie de stocare externa e cea mai potrivita pentru acasa

Ce solutie de stocare externa e cea mai potrivita pentru acasa

25 martie 2011 | 12:45
In materialul de azi vom vorbi despre solutiile de stocare portabile, pentru ca in aceasta perioada mobilitatea este cuvantul de ordine si in foarte multe situatii avem nevoie de un dispozitiv de stocare pe care sa-l luam dupa noi, transportand diverse fisiere mai utile sau mai putin utile.
Ce solutie de stocare externa e cea mai potrivita pentru acasa

Intre sulutiile de stocare mobile regasim mai multe categorii, unele destinate exact acestui scop, altele avand o functionalitate multipla, servind atat salvarii de fisiere pe care le dorim la loc sigur cat si la mutarea lor intre diverse calculatoare.

Prima si cea mai “agresiva” categorie este reprezentata de memoriile USB Flash, in care avem de-a face cu o multime de producatori si produse lansate de acestia.

Principalul avantaj al acestora este dat de dimensiune (ajungand deja pana la cativa milimetri, deloc multi) precum este cazul modelului Verbatim Store ‘n’ Go, model care este in sine mai mic decat portul USB al calculatorului – mai raman afara doar 5 milimetri.

Mare atentie insa cu aceste modele – sunt putin incomode, la fel ca si modelele care nu au mufa clasica USB, ele ridica unele probleme la manipulare asa ca recomandarea personala se indreapta catre modele “clasice”.

Un mic dezavantaj al acestor memorii este insa dat de raportul capacitate de stocare/pret, pentru ca peste 16Gb preturile sunt oarecum prohibitive – insa ca o veste buna, acestea sunt intr-o continua micsorare, din cauza maturizarii proceselor de productie al chipurilor de memorie.

In acest moment, o memorie de 16GB ar trebui sa fie suficienta (glumim, intotdeauna ea va fi complet “consumata” int-un timp record), si recomandarea noastra se indreapta catre un model produs de o firma consacrata (recomandare generala – achizitionati astfel de memorii de la producatori cunoscuti, altfel riscati pierderea tuturor informatiilor pe care le detineti, rata de defectiuni fiind mult mai mare la produse no-name)  prin Kingston Data Traveler I Gen 3, de 16GB, care are performante bune, garantie 5 ani si un pret de comercializare de doar 86.99 lei.

Daca nu va multumiti cu spatiul pe care vi-l poate oferi o memorie de tip Flash USB, si pe buna dreptate, puteti recurge la o solutie de genul unui hard-disc extern.

Aici lucrurile sunt la fel de “complicate” ofera o capacitate mult mai mare ca a unui stick USB insa cu cateva dezavantaje notabile: dimensiunea fizica, mai mare decat a unui stick, fragilitate – pentru ca uneori e suficient sa cada de pe birou ca sa fie nevoie de o noua si nefericita achizitie si uneori mai poate deranja si nevoia de a avea un transformator in priza pentru ca alimentarea este externa.

Ultima afirmatie poate fi inlaturata daca achizitionati un hard-disc extern in format mini, de 2,5 inci, pentru  ca acestea nu au nevoie de alimentare separata (in general), iar un bun model in aceasta categorie  ar fi Western Digital My Passport Essential 500GB, la un pret de 270 de lei, sau 1TB la  iar in curand vor fi disponibile si capacitati mult mai mari la preturi de “bun simt”, momentan o unitate in format mic de 2TB costand aproape 800 de lei.

Daca mobilitatea nu este chiar absolut necesara, sau daca vreti capacitati foarte mari, va trebui sa va orientati catre o unitate externa in format mare, de 3,5 inci – si cu alimentare separata.

Si aici sunt  cateva variante, pentru ca mai multi producatori au astfel de produse in portofoliu, cei mai importanti fiind bineinteles chiar producatorii de hard-discuri: WD, Seagate sau Samsung.

Capacitatile deja au ajuns la multi TB, iar o solutie cat de cat convenabila este o unitate de 2TB, care ofera si mobilitate si capacitate foarte mare, la un pret de 419 lei prin modelul Samsung Story Station 2TB.


Citeste mai multe despre: , , , , , , , , ,
Catalin Calciu

Ce parere au cititorii

...

iepurash27
3 mai 2011, 17:02

M-am gândit sa iau doua harduri externe si sa le sincronizez o data pe luna, dar cum sa sincronizez 250 GB pe un PC cu hard de 40-80 MB ? In plus asta presupune o procedura în plus destul de incomoda (mai mult psihic) atunci când mi se cer solutii confortabile.

HDD portabile sunt eficiente si bune!

allexinnoalexys
27 martie 2011, 21:44

Eu folosesc 2 HDD-uri externe de 1 TB pentru stocare date,3 stickuri USB de 4 GB si de 2 GB,respectiv HDD-ul din PC DE 320 GB!

...

cassady
26 martie 2011, 15:49

prea sofisticat pentru acasa

.....

CrysiZ
25 martie 2011, 21:49

Dupa cum spunea si ina rticol ,acum fiecare dupa necesitate,nevoia de mobilitate.Acel WD e atractiv pentru ca la dimensiunea HDD si avand un aspect foarte elegant zic eu ,la un pret rezonabil pare a fi cea mai buna alegere.

HDD

AlexStef
25 martie 2011, 19:16

Ce bine era daca acest articol aparea acum o luna cand mi-am luat hard extern :) Am cumparat un Seagate de 1TB cu alimentare externa, de care sunt foarte multumit. Oscilam intre acesta si un Samsung Story Station, dar citind tot felul de comentarii legate de acesta din urma cum ca are destul de multe hibe, m-am orientat catre Seagate, care era si mai ieftin.

...

Runner
25 martie 2011, 18:10

Eu folosesc Stick de 16 GB pe care am windowsul (ca sa nu mai caut DVD-urile de fiecare data) si in curand sper sa imi iau si un HDD extern... inca nu m-am gandit de care... dar cred ca incerc un WD.

Parere

Teo
25 martie 2011, 16:50

Eu unul as opta pentru Western Digital My Passport Essential 500GB pentru ca este mic, compact si destul de ieftin

...

Minimal
25 martie 2011, 14:57

multe multe modele totusi din ce am cititi as opta pentru un Western Digital My Passport Essential 500GB la un pret convenabil de 270 lei.

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!