HomeArticoleCum sa ...? › Tableta, mini-laptop sau notebook

Tableta, mini-laptop sau notebook

3 august 2011 | 16:03
Cu atatea alternative in ziua de azi, achizitia unui calculator a devenit o intreaga operatiune, de foarte multe ori extrem de complicata, pentru ca pe langa configuratiile foarte variate, care puneau probleme dintotdeauna, acum trebuie ales si intre categorii de calculatoare mobile.
Tableta, mini-laptop sau notebook
Daca inainte aveam de a face doar cu desktopuri si laptopuri, astfel ca erau mai putine detalii pe care sa ne concentram, acum avem desktopuri, laptopuri standard, laptopuri ultra-portabile, netbookuri, si mai de curand avem si tablete.

Acum, ele s-au diferentiat, astfel ca pentru fiecare categorie de utilizatori exista unul dintre aparate, laptopul standard ramanand momentan alegerea clasica a celor interesati, pentru ca ofera maximum de performanta, singurele minusuri fiind date de dimensiunile mari si durata de viata nu foarte mare a acumulatorilor.

Intre plusuri amintim puterea de procesare mare, capacitatea de stocare la fel de mare, fata de celelalte categorii precum si raportul pret/performanta care-i este in avantaj.


Laptopurile ultra-portabile vin sa ofere un compromise intre laptopuri si nevoia de mobilitate, pentru ca ofera o performanta decenta, la o autonomie destul de mare, in schimb principalul sau dezavantaj este dat de pretul de achizitie, care este atat de mare incat toate modelele sunt adresate mai degraba executivilor din diverse companii.


Urmatoarea categorie, si ea destul de tanara la randul ei este reprezentata de netbookuri, care ofera mobilitate prin dimensiuni, autonomie mare (chiar in jur de 10 ore la Samsung spre exemplu), insa au mari probleme cand vine vorba de puterea de procesare, astfel ca nici macar un film HD nu va rula in conditii optime, ci doar sacadat, in plus, in multe cazuri inca lipseste o mufa HDMI, care este utila pentru conectarea la un televizor, interfata care se regaseste la laptopuri standard sau ultra-portabile.


Ultima categorie aparuta pe piata este reprezentata de tablete, care folosesc sistem de operare Android, care pot sa redea in anumite configuratii chiar fi filme HD, pe langa o multime de alte aplicatii inclusiv office.

Chiar daca scrierea unui fisier word de exemplu este ceva mai dificila, la pretul lor de comercializare isi fac fara probleme datoria in ceea ce priveste segmentul adresat, cel ultra-portabil, momentan singurul obstacol inca mare este dat de pret; o tableta foarte bine dotata ajunge sa coste cat un notebook clasic.

Citeste mai multe despre: , ,
Catalin Calciu

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!