HomeArticole › O scurta istorie a hackingului

O scurta istorie a hackingului

21 iunie 2011 | 10:37
Lumea este plina de hackeri...sau cel putin asa pare. in ultimele luni abia am avut parte de o zi care sa nu aiba vreo stire despre incalcari ale securitatii. Companiile multinationale au fost lasate sa evalueze costurile asalturilor de pe sistemele de e-0mail si de pe website.
O scurta istorie a hackingului
Informatiile personale a multor persoane au fost furate si imprastiate pe internet. In primul deceniu al secolului 21, cuvantul “hacker” a devenit sinonim cu oameni care stau ascunsi in camere intunecate si terorizeaza internetul.

Insa, lucrurile nu au stat intotdeauna in felul acesta. Hackerii propriu-zisi au fost niste creaturi benigne. De fapt, studenti. Pentru oricine frecventa Institutul de Tehnologie din Massachusetts in perioada 1950-1960, un hack reprezenta pur si simplu o solutie eleganta sau inspirata pentru orice problema data.

Multe din hack-urile timpurii de la Institut erau doar glume. Una din cele mai extravagante a reprezentat o replica a unei masini de politie a campusului plasata pe Marele Dom al Institutului. De-a lungul timpului. Lumea a devenit asociata cu inflorirea acestor scene ale programarii computerelor, la Institut si nu numai. Pentru acesti pionieri, un hack reprezenta o dovada de curaj.
Activitatile de acest gen erau admirate, deoarece combinau cunostintele unui expert cu un instinct creativ.

Puterea "baietilor"

Acei studenti de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au fost baza genului rau-famat al hackingului. Atunci, ca si acum, avea tendinta de a implica in mare parte barbati tineri si adolescenti. Motivul a fost inclus intr-o carte despre primul grup de hackeri, scrisa de autorul de science-fiction Bruce Sterling.

‘Barbatii tineri sunt in general fara putere’, a argumentat el. „Cunostintele intime ale unui subiect tehnic le ofera control, chiar daca se refera la masinarii”.
“Atractia acestor senzatii ale puterii tehnice nu ar trebui subestimate niciodata”, a scris el.

Cartea lui, “The Hacker Crackdown”, detaliaza vietile si exploatarile primei generatii de hackeri. Majoritatea au fost copii, care se jucau cu reteaua de telefonie, infiltrandu-se in sisteme ale computerului si anuntau activitatea lor in cadrul buletinelor informative.
Aceasta a fost era dedicata publicatiilor de hacking, inclusiv Phrack si 2600. Indivizii implicati au adoptat ocazii ca Fry Guy, Knoght Lightning, Leftist si Urville.

Grupurile au inceput sa apara cu nume bombastice, cum ar fi Legion of Doom, Masters of Deception si Neon Knights. Pe masura ce sofisticarea hack-uirilor de computere s-a dezvoltat, ei au inceput sa atraga atentia fortelor legii.
in timpul anilor ‘80 si ’90, creatorii de legi din Statele Unite ale Americii si din Marea Britanie au abuzat de putere si au eliberat mijloace de ai urmari in justitie.
Interzicerea a culminat in 1990 cu Operatiunea Sundevil, o serie de raiduri initiate de Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii.

Dinamica grupului

Dar daca scopul Sundevil a fost sa opreasca hacking-ul din Statele Unite ale Americii, a esuat. Pe masura ce sistemele conectate au devenit omniprezente, au aparut noi grupuri de hackeri, dornici sa-si demonstreze abilitatile.

Atragerea atentiei a fost parte din munca lor pentru colectivele ca L0ph Heavy Industries, Cult of the Dead Cow si Chaos Computer Club printre indivizii ca Mafiaboy, Kevin Mitnick si Dark Dante.

In 1998, membrii L0pht au declarat la Congresul Statelor Unite ale Americii ca ar putea desfiinta internetul in 30 de minute.
Mafiaboy a aratat ca el ar putea face acest lucru prin distrugerea site-urilor unor firme celebre, precum Yahoo, Amazon, Ebaz si CNN.

Dark Dante si-a folosit cunostintele pentru a cuceri liniile telefonice ale unei emisiuni radio pentru a putea fi a 102-a persoana care suna si sa castige un Porche 944.
“Aceste actiuni demonstreaza cum hackerii domina liniile prin separarea legalului de ilegal”, a explicat Rik Ferguson, cercetator la Trend Micro.
„Grupurile pot fi deopotriva palarii albe sau negre (cateodata), depinzand de motivatia lor”, a spus el. in limbajul hackerilor, palariile albe sunt baietii buni, iar palariile negre sunt cei rai. Dar termenii sunt relativi. Hackerul unui om ar putea fi un hacktivist.

O amenintare la nivel global

Daca hackingul a fost o afacere care s-a nascut in Statele Unite ale Americii, acum s-a raspandit la nivel global. “Recent, grupurile s-au ivit in lume in locuri departate, cum ar fi  Pakistan sau India, unde este o competitie acerba intre hackeri”, a spus Ferguson.
in Romania, grupuri precum HackersBlog au atacat numeroase companii. in China si Rusia, se crede ca multi hackeri sunt delegati ai guvernelor lor. Acum, in 2011, grupurile de hackeri sunt din nou pe primele pagini ale ziarelor.

Mai ales doua, Anonymous si Lulz Security, au elaborat atacuri majore asupra companiilor ca Sony, Fox, HBGary si afliliata FBI, Infragard.
“Aceste grozavii au aparut in acelasi timp, iar guvernele nationale nu mai stiu ce sa faca in legatura cu atacurile care dezvaluie componente critice ale infrastructurii”, a spus veteranul analist al cyber-crimelor, Brian Krebs.

“Nu este atat de greu sa intelegem de ce atat de multi oameni acorda atentie unei activitati care este, in cea mai mare parte, old school hacking - iti numesti o tinta si o ataci pentru distractie sau sa faci un fel de declaratie, care sa se opuna atacarii pentru bani.”, a spus el.

O practica actuala favorita este de a strica reputatia site-urilor web, lasand un mesaj proeminent - asemanator cu tag-ul unui artist. Potrivit lui Zone-H, un site care monitorizeaza aceasta activitate, peste 1,5 milioane de mesaje au fost inregistrate in 2010, mai multe ca niciodata. 2011 pare ca va atinge cel putin acel total.
Cresterea brusca a numarului de hackeri nu este neaparat un rezultat al imbunatatirii calitatii orelor de informatica de catre scoli sau al sarguintei unor tineri entuziasti pasionati de IT. Mai degraba, explozia ar trebui atribuita popularitatii lui Attack Tool Kits - programe create pentru a exploata golurile din securitatea site-urilor web. Soft-uri de acest tip sunt disponibile pe internet.

Bruce Sterling, are o viziune despre ce va insemna acest lucru. “Daca harababura dureaza indeajuns de mult, va deveni un alt gen de societate - acelasi joc al istoriei, dar cu jucatori noi, reguli noi” a scris el. si probabil ca aici ne aflam acum. Regulile societatii se schimba, dar nu suntem siguri cine le editeaza.

Citeste mai multe despre: ,
DEFAULT SYSTEM

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!