HomeArticoleReview › Canon PowerShot SX230HS - Review

Canon PowerShot SX230HS - Review

24 iunie 2011 | 12:30
Au inceput vacantele si odata cu ele si producatorii de camere foto compacte vin in intampinarea entuziastilor de fotografii - sau chiar filme - de concediu. Canon PowerShot SX230 HS - sora mai "dotata" a SX220 HS - propune tot ceea ce este mai nou ca si tehnologie la momentul actual intr-un corp compact: Senzor de 12 megapixeli CMOS cu iluminare din spate, senzor GPS integrat, carcasa rezistenta la apa, filmare full HD cu zoom si stabilizare dinamica de imagine, control manual al expunerii, filmare de mare viteza sau 32 de programe inteligente de expunere.
Canon PowerShot SX230HS - Review

Primele impresii

Este prima camera compacta de la Canon cu modul GPS integrat, lucru folositor daca doriti sa vedeti exact locul in care ati facut o anumita fotografie – modulul scrie coordonatele geografice si altitudinea in EXIF-ul fiecarei fotografii, iar cu utilitarul inclus pe CD puteti vizualiza locatia folosind Google Maps sau Google Earth.


Producatorul lauda compacta ca fiind rezistenta la apa, asta insemnand ca indiferent de vreme, puteti sa fotografiati fara a va fi teama ca stropii de ploaie va vor afecta camera – lucru pe care-l consideram un atuu important, mai ales in gama aceasta de pret.

Modurile de filmare care includ full HD cu posibilitatea de folosire a zoom-ului optic si stabilizarea dinamica avansata a imaginii fac aceasta compacta atractiva si persoanelor inclinate spre filmare. Majoritatea programelor de expunere din modul foto sunt disponibile si in modul video, asta inseamna ca vom putea face poze sau filma folosind modul Miniatura, de exemplu.
Operare si capabilitati

Obiectivul foto este unul cu zoom mare (14x) si ne ofera o plaja focala echivalenta 35mm de la 28 la 392mm, mai mult decat suficient in aproape orice conditii. Are un sistem de stabilizare a imaginii – sistem care compenseaza cu pana la 3 stopuri (trepte de expunere) conform datelor producatorului – care opereaza silentios si ne permite sa facem fotografii clare si in coditii de iluminare mai scazute fara a folosi trepied, iar plusul cel mai mare se observa cand folosim camera la zoom maxim, acolo unde orice tremur se reflecta intr-o imagine neclara in conditii de iluminare slaba. Cand camera se opreste, obiectivul se retrage complet in corpul camerei, iar protectia lentilelor este asigurata de un sistem automat de perdele. Cel mai apropiat punct de focalizare de care este capabila camera este undeva la 5 cm de obiectiv atat in modul Macro cat si in cel normal.


Blitz-ul integrat se deschide odata cu pornirea camerei, dar asezarea acestuia in partea stanga – unde tinem de obicei un aratator – nu este tocmai ergonomica. La fel ca si obiectivul, la oprirea camerei acesta intra in corpul compactei automat. Dintre modurile de operare ale blitz-ului remarcam Slow Synchro, care ne ajuta sa atenuam din contraste si sa expunem corect si fundalul si subiectul la viteze de declansare foarte mari (pana la 1/2000 dintr-o secunda). Pe langa acest mod de operare a blitz-ului, sunt disponibile si cele clasice, incluzand reducerea de ochi rosii sau modul total automat. Blitz-ul este operational in capatul wide pana la 3.4m si in capatul tele pana la 2m.

In partea de sus centrala a camerei observam difuzorul si modulul GPS, iar in partea frontala avem doua microfoane, dispuse in stanga si in dreapta obiectivului. Pe exteriorul butonului de declansare avem controlul zoom-ului, care functioneaza atat in modul de operare normal (foto/video) cat si in modul playback – de vizualizare a fotografiilor sau a filmelor deja facute.

Selectarea programului de lucru se face printr-o rotita de tip dial, pozitionata in dreapta sus a ecranului TFT PureColor II G de dimensiuni generoase (diagonala de 7.6cm). Sub rotita de selectarea a programelor de expunere, gasim butonul de inregistrare filme si cel de playback, iar in dreapta lor un led care ne arata modul de operare a GPS-ului sau cardului. Sub ele se afla o rotita de tip dial cu 4 butoane integrate si in mijloc cu butonul FUNC/SET, ale carui functionalitati se schimba in functie de programul selectat. Mai mult, la fiecare schimbare de program, pe display se afiseaza o fereastra de mini-ajutor, care ne comunica functiunile celor 4 butoane integrate in rotita, lucru extrem de util daca nu avem mereu manualul la dispozitie.


Ultimele 2 butoane reprezinta modul in care sunt afisate informatiile tehnice pe ecran (DISP) si accesul in meniul (MENU) general al compactei.

Pe latrala dreapta a corpului compactei, sub un capac, se afla mufele de interconectivitate: USB, mini HDMI si iesirea A/V. Accesul la compartimentul bateriei si cardului de memorie se face in partea de jos, sigilat cu o usita cu mecanism de blocare pentru a preveni o deschidere accidentala.

Programe de expunere si meniuri

Vom incepe cu modul AUTO, in care utilizatorul nu are de ce sa-si faca griji cu privire la setarile camerei. Acest mod este un program inteligent de auto expunere, in care SX230 HS va selecta automat diafragma si viteza obturatorului si, de asemenea, va folosi recunoasterea scenei (scene recognition) pentru a determina cele mai bune setari pentru imaginea curenta in mod automat.

Apasand pana la jumatate butonul de declansare pe ecran vor apare subiectele AF. Cand selectorul se coloreaza verde, Canon SX230 HS a focalizat si este gata sa faca fotografia, iar cand selectorul nu este afisat, camera nu poate face focus. Selectand AF servo, selectorul de pe ecran va fi albastru cand va identifica un subiect in miscare pe care il va urmari. De asemenea, pe ecran ne vor fi afisate informatii cu privire la expunerea si viteza ISO alese automat de camera.

Cand selectam modul Program (marcat P pe rotita), camera va alege automat viteza obturatorului si deschiderea diafragmei ca in modul Auto, dar veti avea posibiliatea sa accesati setarile mai avansate la compactei, cum ar fi modul de masurare al expunerii, balansul de alb (WB), compensarea expunerii, sensibilitatea ISO, puterea blitzului, modul de focalizare, etc.. Puteti vedea majoritatea acestor setari apasand butonul FUNC/SET sau MENU. Aceste setari sunt disponibile fie in modul Program, Prioritate de diafragma (Av), Prioritate de timp de expunere (Tv) sau Manual (M).

Pentru cei care vor mai mult control asupra expunerii si nu numai, Canon PowerShot SX230HS ofera aceste posibilitati prin programele manuale enumerate mai sus.

Urmatorul program de expunere automat este denumit "Easy" – usor, asta in cazul in care Auto nu vi se pare suficient de simplu. In acest mod camera are 99.9% control asupra setarilor, singura optiune disponibila fiind controlul asupra blitz-ului.

Mai jos prezentam succint modurile “scena” (SCN pe dial):

 • Smart Shutter – Foloseste detectia fetei pentru a face poze automat

 • High-speed Bursts – Fotografiaza continuu pentru a captura subiecte in miscare

 • Best Image Selection – Selecteaza cea mai buna poza dintr-un set

 • Handheld Night Scene – Fotografiaza scene de noapte fara ajutorul unui trepied

 • Low Light - Face poze clare chiar si in conditii de iluminare putina – de exemplu crepuscul

 • Beach – Fotografiaza in conditii de iluminare foarte puternica

 • Underwater – Se foloseste impreuna cu o carcasa subacvatica pentru fotografia specifica

 • Foliage – Fotografiaza plante in culori saturate

 • Snow – Program special pentru pozele cu si in zapada

 • Fireworks – Program special pentru fotografiatul focurilor de artificii

 • Stitch Assist 1 & 2 – Programe speciale care va ajuta sa faceti imagini panoramice

Asa cum aminteam mai sus, camera are un procesor de efecte speciale integrat, accesibil in pozitia dial-ului imediat sub SCN – simbolizat prin doua cerculete intersectate, dupa cum urmeaza:

 • Fisheye effect – Program care emuleaza efectul lentilelor fisheye, cu 3 nivele de procesare


 • Miniature effect – Program care emuleaza efectul de miniatura generat cu obiectivele tilt&shift, cu diverse setari pentru latimea sau directia benzii de focalizare si a compresiei timpului in cazul filmelor


 • Toy camera effect – Program care vigneteaza artificial imaginile capturate, cu 3 setari pentru culori


 • Monochrome – Program de captura monoculoare, cu setari pentru ton: Alb/Negru, Sepia si Blue


 • Supervivid – Fotografiile vor fi suprasaturate, fara alte setari suplimentare


 • Poster effect – Fotografiile vor fi procesate cu efectul posterize – detaliile vor fi usor estompate


 • Color accent – Folosind acest filtru de procesare, avem posibilitatea de a alege o culoare folosind butonul DISP., restul culorilor din imagine fiind desaturate


 • Color swap – Schimba o culoare cu alta, de exemplu putem fotografia iarba rosie, folosind acest efect


Sub pozitia de efecte speciale, avem modul “Film”, cu 3 setari, implicit “Standard”, apoi iFrame – pentru editarea pe dispozitive compatibile iFrame - si High-speed – pentru filmarea “cu incetinitorul”.

Trecem la meniul FUNC/SET din modul Program (P, Av, Tv sau M pe dial):

 • Light Metering - Evaluate, Center Weighted Avg., Spot

 • My Colors - Off, Vivid, Neutral, Sepia, B&W, Positive Film, Lighter Skin Tone, Darker Skin Tone, Vivid Blue, Vivid Green, Vivid Red, Custom Color

 • White Balance - Auto, Day Light, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Underwater, and Custom

 • ISO Selection - Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

 • Flash output comp. - +/-2 stops in 1/3-stop increments

 • Drive Mode - Single Shot, Continuous, Continuous Shooting AF

 • Still Image Aspect Ratio - 16:9, 3:2, 4:3, 1:1

 • Recording Pixels - L (12M, 4000x3000), M1 (6M, 2816x2112), M2 (2M, 1600x1200), S (0.3M, 640x480),

 • Compression - Fine, Normal

 • Movie quality - 1920x1080(full HD), 1280x720(HD), 640x480, or 320x240 (full HD @24fps, all others @ 30fps)

PowerShot SX230 HS are scurtaturi – shortcuts – la optiunile mai sus amintite direct pe rotita cu 4 butoane. Astfel, apasand sus avem compensarea expunerii (Exposure compensation), jos este temporizatorul (self-timer), la stanga putem alege modalitatea de focus – manual, macro sau normal, iar la dreapta putem schimba setarile pentru blitz.

Urmatoarele se pot seta folosind butonul MENU:

 • AF Frame - Face Detect, Center, Tracking AF

 • AF Frame Size - Normal, Small

 • Digital Zoom - Standard, Off,1.5x, 2.0x

 • AF-Point Zoom - On, Off

 • Servo AF - On, Off

 • Continuous AF - On, Off

 • AF-Assist Beam - On, Off

 • MF-Point Zoom - On, Off

 • Safety MF - On, Off

 • Flash Settings - Flash Exp. Comp, Red Eye Correction, Red Eye Lamp, Safety FE

 • i-Contrast - Auto, Off

 • Wind Filter - On or Off

 • Review - Off, 2-10 second, Hold

 • Review Info - Off, Detailed, Focus Check

 • Blink Detection - On, Off

 • Grid Lines - On or Off

 • IS Mode - Continuous, Shoot Only, Panning, Off

 • Date Stamp - Off, Date, Date & Time

Inregistrare Video

Canon foloseste buton separat pentru a porni/opri inregistrarea video, ceea ce inseamna ca vom putea filma indiferent de selectia modului de programe, unele optiuni afectand si filmele, de exemplul modul de efecte. Rezolutia filmelor este full HD 1920x1080, HD 1280x720, standard 640x480 si 320x240, cu sunet stereo in majoritatea situatiilor (exceptie facand modul de filmare High-speed sau pe efectul de Miniatura, unde nu avem sunet). Filmele Full HD sunt inregistrate la 24fps, iar la celelalte 3 rezolutii cu 30 de cadre pe secunda. Am fost surprinsi placut ca s-a pus accent si pe calitatea sunetului, astfel vom gasi in meniu un filtru audio pentru vant. Camera poate fi controlata si prin interfata HDMI, daca optiunea din meniu este activa. Calitatea filmelor este excelenta, daca conditiile de iluminare sunt de la satisfacatoare in sus. Avand in vedere zoom-ul – 14x – cand filmati pe capatul tele, va recomandam un trepied, pentru miscari cat mai cursive ale incadrarii, stabilizatorul de imagine integrat neputand compensa chiar toate miscarile neprevazute care pot aparea in timpul unei filmari.

Trebuie amintit si faptul ca SX230 HS poate filma la 120 sau chiar 240 cadre pe secunda, chiar daca durata maxima a unui clip este de 30 de secunde iar rezolutia este minima (320x240 la 240fps sau 640x480 la 120fps).

Mai amintim ca fisierele vor fi stocate pe card in format QuickTime (MOV), iar durata maxima a unui film poate fi 1 ora sau dimensiunea maxima sa nu depaseasca 4GB.

Concluzii

Aceasta ultima compacta super-zoom din puternica serie PowerShot SX a producatorului Canon, adica SX230 HS, este cel mai avansat model, construindu-si succesul pe modelele precedente cum ar fi SX210IS sau 200IS. SX230 renunta la indicativul “IS” (Image Stabilization) in favoarea lui HS – High Sensitivity system – pentru a da o idee despre capabilitatile sale, in ciuda faptului ca sistemul de stabilizare IS este prezent. Compacta are o lista de dotari impresionanta, aici amintim senzorul CMOS back-illuminated, un obiectiv integrat capabil de 14x zoom, filmare Full HD 1080p, modul GPS integrat, un ecran de dimensiuni generoase (7.6cm diagonala) si o multime de programe de expunere si filtre creative, dand astfel viitorului cumparator o paleta intreaga de optiuni si posibilitati de exprimare “artistice”.

Calitatea imaginilor produse este excelenta pentru o compacta, datorita senzorului mai sus amintit si a procesorului DIGIC 4. Nivelul zgomotului pe imagini este foarte bun pentru o camera compacta, pana la ISO 800 inclusiv, imaginile produse avand detalii foarte bune, aproape lipsite de zgomot, dar si mai sus, la ISO 1600 sau chiar 3200, nivelul este excelent pentru o camera cu senzor foarte mic.

Urmeaza o serie de crop-uri 100% (450x450 pixeli) pentru a va da seama de calitatea imaginilor.

ISO100:

ISO100

ISO200:


ISO400:

ISO800:

ISO1600:

ISO3200:


Am observat si minusuri, cum am amintit si mai sus, vis-a-vis de sistemul de pop-up al blitz-ului, plasat intr-un punct de sprijin, deseori am pornit camera cu degetul pe capacul blitz-ului, impiedicand astfel ridicarea acestuia. Poate la mana dreapta ar fi mers o suprafata cu grip pentru a face o priza mai ferma cu degetele. Banuim ca toate aceste neajunsuri ergonomice sunt tribut dimensiunilor reduse, de altfel camera incape in orice buzunar si poate fi folosita cu succes pentru orice fotograf amator sau chiar profesionist pentru deplasari continue sau vacante, unde bagajele nu permit locuri suplimentare pentru o camera DSLR.

Pe rotita cu 4 butoane din spate nu sunt marcaje, deoarece functiunile butoanelor se schimba in functie de programul selectat, acest lucru putand crea putina confuzie la inceput, chiar daca avem o caseta de mini-ajutor pe ecran, imediat dupa selectarea modului de operare. Odata obisnuit cu setarile, vom gasi cele 4 “scurtaturi” foarte utile.

Puterea blitzului este destul de mica, dar nu am gasit acest lucru foarte suparator, pentru ca si in cazul imaginilor capturate in lumina putina, folosind modul “Smart Auto”, blitz-ul a fost folosit in foarte rare ocazii, datorita sistemului HS de la Canon (senzor CMOS si procesor de imagine de ultima generatie DIGIC4).

Durata de viata a bateriei declarate (210 imagini capturate, folosind 50% blitz-ul incorporat, conform declaratiilor producatorului) este foarte aproape de aceasta cifra si in situatiile reale, noi am reusit un ciclu de aproximativ 300 de imagini pana sa ramanem fara baterie – cu GPS-ul oprit. Daca folosim GPS-ul pentru geo tagging, durata de viata va scadea simtitor, iar pe modul jurnalizare, GPS-ul va folosi bateria chiar si cand camera este oprita. Daca faceti filme, bateria va ramane fara putere foarte repede, in circa 15-20 de minute.

Plusuri:

 • zoom 14x

 • inregistrare video full HD

 • inregistrare video 120/240fps

 • senzor de imagine de ultima generatie

 • calitatea imaginilor

 • stabilizator de imagine silentios

 • efecte si programe de expunere multiple

 • dimensiuni reduse

 • viteza obturator

Minusuri:
 • blitz slab

 • blitz pozitionat intr-un punct de prindere cu pop-up automat la fiecare pornire

 • durata de viata a bateriei cu GPS-ul activ sau in modul video

 • rotita dial spate cu cele 4 butoane initial greu de folosit

Specificatii tehnice

Senzor

1/2.3" back-illuminated CMOS de 12Mpx

Marime imagine

4:3: 4000 x 3000
16:9 : 4000 x 2248
3:2 : 4000 x 2664
1:1 : 2992 x 2992

Formate film

• 1920 x 1080 @ 24 fps HD

• 1280 x 720 @ 30 fps HD

• 640 x 480 @ 30 fps

• 320 x 240 @ 30 fps

• Film Super Slow Motion - 320 x 240 @ 120/240 fps

• Miniature effect - 1280 x 720 @ 5/10/20 fps
Poate inregistra filme pana la 4GB sau o ora (30 de secunde in modul Super Slow Motion)

Formate fisiere

• Still: JPEG (Exif v2.2)

• Movie: MOV [H.264 + Linear PCM (stereo) ]

Obiectiv optic

• 28-392mm (echiv. 35mm)

• f = 5.0 - 70.0 mm

• 14x zoom optic

• F/3.1-5.9
• Stabilizare imagine IS integrata

Sistem focalizare

• Auto focus :TTL

- Face Detection / 10 puncte de focus AiAF

- 1 punct AF (in centru)
• Moduri de focalizare:
- Single

- Continuous (disponibil doar in modul automat)

- Servo AF/AE

- Tracking AF

• Lampa AF integrata

• Distanta minima de focus 5cm

Expunere

• Moduri de masurare a expunerii:

- Evaluativ (cuplat cu cadrul AF de Face Detection)

- Preponderent central

- Spot (centru)

• Blocare Auto Expunere (AE): Da

• Compensare AE: +/- 2EV in incremente de 1/3 stopuri

Sensibilitate ISO

100 – 3200 selectabila manual sau automat

Viteza obturator

• Auto (1 - 1/3200 sec)

• 15-1/3200 sec (gama totala, variaza in functie de programul selectat)

Programe de fotografiere

• Smart Auto (32 scenes detected):

 • Easy

 • Movie Digest

 • Portrait

 • Landscape

 • Kids & Pets

 • Smart Shutter (smile, wink self-timer, Face Self-timer)

 • High-speed Burst (3.0MP)

 • Best Image Selection (3.0MP)

 • Handheld Night Scene

 • Low Lght (3.0MP)

 • Creative Filter (Fish-eye Effect, Miniature Effect, Toy Camera Effect, Monochrome, Super Vivid, Postrer Effect, Color Accent, Color Swap)

 • Beach

 • Underwater

 • Foliage

 • Snow

 • Fireworks

 • Stitch Assist

• Program AE (Moduri semi-automate P, Tv sau Av si manual)

• Program

Balans de alb (WB)

• Auto (include Face Detection WB)

• Daylight

• Cloudy

• Tungsten

• Fluorescent

• Fluorescent H

• Custom

Temporizator

2 secunde, 10 secunde sau personalizat

Viteza de fotografiere

• Aprox. 3.2 cps (cu AF: 0.8cps)

High-speed Burst (3.0MP)

• Aprox. 8.1 fps

Lumina putina (3.0MP)

• LV: Aprox. 6.0 fps

Setari culoare

My Colors (My Colors Off, Vivid, Neutral, Sepia, Black & White, Positive Film, Lighter Skin Tone, Darker Skin Tone, Vivid Blue, Vivid Green, Vivid Red, Custom Color)

Blitz incorporat

• Auto, Flash On, Flash Off, Slow Sync

• Slow Sync Speed : Fastest speed 1/2000 sec

• Face Detection FE compensation

• Safety FE

Ecran

• 3.0 inch PureColor II G (TFT)

• 461000 puncte

• acoperire 100%

• luminozitate ajustabila in 5 trepte

GPS

Integrat, 3 moduri de functionare:

- oprit

- stocarea pozitiei in EXIF

- mod jurnal

Stocare

SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HC MMCplus

Conectivitate

• USB 2.0 Hi-Speed

• HDMI mini connector

• iesire AV (PAL / NTSC)

Baterie

Canon Li-ion Battery NB-5L

Greutate

215g cu baterie

Dimensiuni

106 x 59 x 33mm

Pret

Aprox. 1400 de lei la data scrierii articolului


Nota ITPlay: 4 din 5
Citeste mai multe despre: , , , , , ,
Hortensia Marculescu

Galerie

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!