HomeArticoleReview › Facebook: de la abuzuri la decese

Facebook: de la abuzuri la decese

11 aprilie 2012 | 12:10
Oricat s-ar scrie si s-ar discuta despre Facebook, tot ramane mereu ceva adaugat. Reteaua de socializare a reusit sa aduca modificari majore in viata a sute de milioane de oameni.
Facebook: de la abuzuri la decese
Schimbarile aduse au implicat insa si infruntarea si adaptarea la noi situatii.

Doua dintre cele mai recente si care au provocat numeroase discutii si controverse sunt legate de solicitarea anagajtorilor de a primi accesul la conturile persoanale ale angajatilor sau candidatilor iar cea de-a doua este legata de intrebarea ce se intampla cand un utilizator Facebook moare.La prima problema, cativa guvernatori din Statele Unite sunt pregatiti sa raspunda, promulgand legi prin care este interzis angajatorilor sa solicite contul si parola de Facebook. Se pare ca in SUA, dar si in alte colturi ale lumii, se practica verificarea conturilor de Facebook. Practica aceasta ramane pentru anumite categorii, precum agentiile guvernamentale. Dezbaterea este acum in floare peste ocean si in timp ce marile companii se apara spunand ca trebuie sa cunoasca suficiente detalii despre anumiti angajati, avocatii si ONG-urile, alaturi de Facebook, protesteaza impotriva acestei politici.

In ceea ce priveste contul unui utilizator care a decedat, discutiile sunt de-abia la inceput. Aceasta pentru ca, asa cum este deja stiut, cei mai multi utilizatori sunt tineri si doar un procent foarte mic este trecut de 55 de ani.

Totusi, ramane intrebarea ce se intampla cu un cont al unui utilizator decedat? Cine il mai administreaza, cine sterge eventualele poze, informatii, cine il inchide? Daca pentru anumite aspecte exista aplicatii din cele mai ciudate, care inregistreaza, pastreaza si apoi publica testamentul unui utilizator (cu confirmarea decesului de la cel putin 2 persoane), nu toate detaliile sunt clarificate. In New York, spre exemplu, a inceput sa fie utilizat termenul de "executor digital", care sa se ocupe de toate conturile online ale unei persoane decedate.

De la lansarea sa si pana in prezent, Facebook a tulburat apele de multe ori. Fie ca a fost vorba despre povesti pozitive, cu regasiri si final fericit, fie ca a fost vorba despre povesti tragice, cu utilizatori care s-au sinucis din cauza aparitiei unor informatii despre ei, imensa retea de socializare a modificat imaginea pe care o aveam despre prietenii, comunicare si impartasirea noutatilor. Au existat chiar decizii judecatoresti date pe baza unor informatii sau fotografii din conturile de pe retelele de socializare, politia si-a bazat, in unele cazuri, anchetele pe astfel de informatii, pe scurt, exista precedent.
Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!