HomeArticoleReview › Istoria tabletelor din 1968 pana in prezent

Istoria tabletelor din 1968 pana in prezent

8 august 2011 | 12:58
Suprafetele plane, complet netede, au reprezentat pentru omenire o atractie irezistibila pentru creatie. De la oamenii pesterilor pana in prezent, acestea au trecut prin istorie odata cu omenirea intr-o forma sau alta.
Istoria tabletelor din 1968 pana in prezent
Chiar daca actualele tablete par a reprezenta un nou inceput, in realitate, forma electronica a acestora este dezvoltata inca din 1968, adica de pe vreme in care acestea nu numai ca aratau ca niste caramizi necizelate, dar aveau si greutatea acestora.

De la arhaicele tablete pana la modelele lansate in acest an exista diferente ca de la caruta la o nava spatiala. Merita insa vazut de unde s-a plecat si unde s-a ajuns la o piata de 26 de milioane de unitati vandute numai in 2011 in SUA, conform Forrester Research si la un procent de 82,1% care isi doresc achizitionarea uneia pana in 2015.

Dynabook – 1968

Imaginati-va o tableta de dimensiunile unui notebook doar doua kilograme, este controlata numai cu ajutorul unui touchscreen, cu o tastatura in carcasa dar conectata la internet si care costa aproximativ 500 de dolari americani.

Chiar daca vi se pare banal acum, in 1968 toate acestea erau de domeniul SF-ului chiar si pentru producatorii echipamentelor tehnice. Realizatorul conceptului, Alan Kay, era convins la acea vreme ca dispozitivul va fi foarte util in invatamant. S-a inselat doar partial, pentru ca in ziua de azi cultura generala a tinerilor provine in proportie covarsitoare de pe internet.

Dynabook nu a fost construit niciodata dar este considerat pe buna dreptate stramosul tabletelor din ziua de azi. Nu este de mirare ca la aproximativ 40 de ani de la acel eveniment, Kay este membru activ al proiectului "One Laptop Per Child".


Apple Bashful – 1983

1983 este anul in care Apple face prima declaratie publica ce aduce aminte de o tableta. Proiectul, denumit Bashful nu a vazut niciodata lumina zilei insa imaginile legate de prototip lasa sa se inteleaga ca producatorul american se gandea sa includa o tastatura detasabila, un floppy disk, si, atentie, telefon. Device-ul era complet mobil si a stimulat imaginatia designerilor Apple.

GRiDPad – 1988

Vi se pare ca GriDPad-ul din imagine seamana izbitor cu un produs Palm desi e mai mare si mai greu? Ei bine, aflati ca si unul si celelalte produse ce au facut valva in anii '90 sunt concepute de Jeff Hawkins, un fan inrait al "stiloului electronic", elementul de baza pentru produsele Palm Computing. GriDPad-ul costa 2.370 de dolari americani si a avut un succes nebun in institutiile medicale si cele juridice multumita faptului ca avea inclus sistemul dezvoltat de Hawkins de a recunoaste scrisul de mana atunci cand era folosit stiloul electronic pe ecranul acestuia.

Wang Laboratories Freestyle – 1989

Pe vremea cand noi inca ne chinuiam cu Ceausescu, americanii se chinuiau cu un soi de tableta ce permitea utilizatorului sa foloseasca un creion electronic pentru a nota orice informatie doreste pentru ca apoi sa trimita documentul sub forma de e-mail oriunde doreste. Freestyle, a fost o tehnologie care a prins rapid in birourile imbacsite de documente. Conexiunea dintre asa-zisa tableta si calculator se facea printr-un cablu telefonic.

AT&T OE – 1993

Este momentul sa trecem de la istoria entuziasta a tabletelor la cea moderna, schimbare facuta de AT&T OE, Communicator Personale, dispozitiv a carui denumire pompoasa rivalizeaza cu orice produs din seria Star Trek. Din fericire pentru el, acesta chiar avea ceva SF in el pentru acele vremuri. Telefon mobil, modem, fax, microfon, calendar, program de baze de date si un procesor de teste erau lista suprizantoare cu care AT&T OE se prezenta. De asemenea, tableta avea la baza un sistem de operare conceput special pentru ea si realizat de GO Corp si un microprocesor Hobbit. Din nefericire tableta nu a avut nici un fel de succes pe piata iar tehnologiile incluse au fost date uitarii pe moment.

Apple Newton – 1993

1993 este anul in care Apple a mai facut o incercare pe piata comprimatelelor. Apple Newton a fost lansat pe piata ca si un PDA insa in realitate era o tableta. Aceasta beneficia de un ecran tactil active-matrix TFT, port IR si posibilitatea de a adauga aplicatii dorite. Din pacate, pretul de 6.000 USD a fost descurajant pentru piata si, din acel moment, Apple a reorientat proiectul catre device-uri mobile mai usoare, portabile dar si mai putin costisitoare.

Microsoft Tablet PC – 2000

In 2000, Bill Gates vorbea la Comdex despre prototipul tabletei Microsoft Tablet PC conceput de Bert Keeley, proiectantul sef al unei firme de software pentru arhitectura detinuta de Gates. Aceasta putea identifica scrisul de mana, un procesor la 600 Mhz, cu 128MB de memorie RAM, hard disk de 10 GB si porturi USB. Tabletele, care puteau rula Windows XP Tablet PC Edition au inceput sa se livreze pe piata in 2002, insa nu au cucerit niciodata o cota de piata suficienta pentru a convinge.

Citeste mai multe despre: , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!