HomeArticoleReview › Jocurile dauneaza grav sau nu copiilor?

Jocurile dauneaza grav sau nu copiilor?

7 noiembrie 2011 | 15:12
Majoritatea parintilor isi imagineaza ca jocurile video pe care le butoneaza copii lor sunt o enorma risipa de timp si de energie sau chiar ca acestea dauneaza in multe feluri comportamentului.
Jocurile dauneaza grav sau nu copiilor?
Ei bine, un studiu realizat de Universitatea Michigan sugereaza ca jocurile video ar ajuta la consumarea imaginatiei bogate a copiilor ducand la dezvoltarea unei laturi mult mai creative pentru acei copii care isi petrec timpul in fata unui joc video in comparatie de cei care nu au voie sa se atinga de astfel de productii.

Studiul realizat pe 500 de copii de 12 ani a relevat faptul ca mai multi copii care au preferat sa joace jocuri video in cadrul studiului au indeplinit anumite sarcini cerute intr-un timp mult mai scurt si mult mai creativ, cum ar fi realizarea desenelor sau compunerea unor povesti.

Conform studiului, efectul nu a fost unul cauzat de relationarea cu tehnologia (smartphone-uri, tablete, PC-uri, internet etc), ci a fost legata pur si simplu de creativitatea acestora. Conform psihologilor, acesta este primul studiu care observa dezvoltarea copiilor in relatia cu jocurile video fara a tine cont de latura tehnologica folosita.

"Conform studiului, designerii de jocuri ar trebui incurajati sa optimizeze dezvoltarea creativitatii prin jocurile dezvoltate de ei, pastrand in acelasi timp valorile acestora de divertisment", a spus Linda Jackson, unul dintre psihologii care au realizat studiul.

In acest studiu, a fost eliminat studiul asupra amprentei violente lasate de jocurile video asupra copiilor din simplul motiv ca psihologii nu au fost interesati de acest aspect.

In mare, psihologii au constatat ca din cei 500 de participanti la studiu, baietii au fost cei care au preferat jocurile in proportie mai mare decat fetele, acestia preferand jocurile de actiune cu o tenta violenta si simulatoarele sportive, in timp ce fetele au preferat jocurile care implica interactiunea cu alte personaje.

Cu toate acestea, studiul care a fost publicat deja in revista Human Behavior, a scos in evidenta ca toti copii care au jucat jocurile video, indiferent de sex, rasa sau tipul de joc jucat, au exprimat o creativitate mai mare in detrimentul celor care nu s-au jucat.

Citeste mai multe despre: , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!