HomeArticoleReview › Street View de la Google mai tare decat CIA

Street View de la Google mai tare decat CIA

26 iulie 2011 | 13:37
Scandalul starnit in jurul Google Street View care a colectat locatiile a milioane de laptop-uri, telefoane mobile si alte dispozitive WiFi din jurul lumii pare sa fie abia la inceput. Fara a isi ridica probleme de confidentialitate, Google a inmagazinat aceste informatii impreuna cu clasicele informatii despre locatii si le-a publicat pe Internet.
Street View de la Google mai tare decat CIA
Ganditi-va cum ar fi daca Google ar sti despre dumneavoastra, domiciliat in cutare loc, ca v-ati logat la providerul x, la postul x, din zona cutare. Ei bine, deja Google are aceste informatii si nu ii este deloc greu sa le sintetizeze si sa le analizeze.

Chiar daca masinile Google pe care le puteti admira zilele acestea si in Romania ar fi trebuit sa colecteze pe langa imaginile cu strazile oraselor si date despre punctele de acces WiFi. Totusi, respectivele masini fac mai mult si identifica si informatii despre adresele MAC ale dispozitivelor conectate la respectivele retele. Si mai mult, Google face aceste informatii publice fara a avea acordul utilizatorilor.


Ca sa fim si mai clari, Google, motivand probabil studii cu privinta la utilizatorii de iPhone, poate sa colecteze informatii despre ID-ul dispozitivului pe care il folositi prin conectarea la hotspot-ul lor din zona sau daca sunteti in jurul hotspotului si aveti cumva wireless-ul pornit. In ambele cazuri au trimis la centru logurile in care apar adresele MAC ale fiecarui dispozitiv inregistrat si, fara o explicatie matura, au facut publice bazele de date.

In luna martie a acestui an, sonda Google a mai incasat o amenda de 100.000 de euro pe seama faptului ca au existat plangeri de confidentialitate. De data aceasta, Autoritatea Franceza de Protectie a Datelor cheama din nou in instanta compania americana pentru dezvaluirea informatiilor privind datele confidentiale de acces la Internet. Scandalul pare sa fi ajuns pana la cele mai inalte capete de decizie din politica americana.

Google a refuzat in repetate randuri sa comenteze in jurul acestui subiect desi a fost bombardata cu sute de solicitari in ultima saptamana. Singura declaratie facuta de compania americana referitor la acest subiect este ca intentioneaza sa colecteze adresele MAC de broadcast public pentru punctele de acces WiFi.


Astfel, Google a colectat milioane de ID-uri unice ale dispozitivelor, inclusiv Pc-uri, iPhone-uri, iPad-uri, dar si telefoane pe platformele Android. Toate acestea pot transmite un cod de identificare unic pentru oricine pe o raza de aproximativ 200 de metri. Conform specialistilor in securitate, cea mai probabila explicatie a modului in care pe langa informatiile clasice culese de sondele Google au aparut si dispozitivele WiFi este aceea ca s-a produs un accident de programare, cel putin atunci cand vine vorba de publicarea acestor informatii.

Pe langa informatiile hardware culese, Google ar mai putea extrage din dispozitivele colectate, mai ales in cazul smartphone-urilor, informatii cu caracter personal, inclusiv informatii despre domiciliul utilizatorului, adrese ale partenerilor de afaceri sau chiar informatii despre restaurantele frecventate.

Si daca tot sunt publicate gratis, nici macar nu mai aveti nevoie de un detectiv particular pentru a urmari partenerul infidel. O puteti face comod din fotoliul de acasa chiar dumneavoastra.

Citeste mai multe despre: , , , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!