HomeArticoleReview › Windows 8 disecat

Windows 8 disecat

16 septembrie 2011 | 13:08
Odata cu lansarea Windows 8 Preview am vrut a il instalam imediat sa putem evalua cel mai rapid ce ii poate pielea. Asa ca am ales optiunea cea mai simpla: am instalat Windows 8 Preview upgradand sistemul de operare Windows 7 de pe un laptop din redactie.
Windows 8 disecat
Am constatat inca de la inceput ca Microsoft a facut cateva declaratii indraznete cand s-a referit la imbunatatirile in ceea ce priveste performantele, mai ales atunci cand vine vorba de timpul de pornire sau functionarea per ansamblu mai rapida.

Microsoft a anuntat ca Windows 8 va rula pe orice computer pe care deja este instalat Win7, motiv pentru care ne-am pus pe treaba. Nu recomandam sa faceti asta deocamdata pentru ca am descoperit cateva bug-uri sau deficiente de functionare mari ce ar putea sa va incurce in activitatea de zi cu zi.


Sistemul ales de noi pentru instalare este unul cu un procesor de 2.6-GHz Intel Core 2 Duo, memorie 3GB DDR2 si o placa grafica nVidia GeForce 8400 GS, actualizat la momentul instalarii la Win7 Service Pack 1.

Instalarea

Procesul de instalare este similar cu cel din Windows 7 si Vista. De asemenea, instalarea include si optiunea upgrade pe care o recomandam cu caldura daca nu doriti sa va pierdeti informatiile sau aplicatiile existente pe calculatorul personal.


Prima problema a aparut atunci cand am dorit sa facem o noua partitie si am ales optiunea de instalare personalizata. Din pacate nu a mers pentru ca nici una din partitiile existente nu au acceptat noul sistem de operare deoarece acestea erau partitii dinamice. Acesta a refuzat sa se instaleze chiar si dupa ce am revenit in Win7 si am sters o partitie. Deci singura optiune fiabila, in cazul nostru, a ramas upgradarea.

Mai mult, conform Microsoft, toate aplicatiile ce ruleaza pe Win7 vor rula fara probleme si pe Windows 8, ceea ce face ca optiunea de upgrade sa fie una foarte utila. Mai trebuie sa tineti cont de faptul ca Windows 8 pe 32 de biti are nevoie de 16 GB spatiu liber pe hard pentru instalare.


Intregul proces de instalare a durat aproximativ jumatate de ora, un timp foarte bun comparativ cu o instalare de la zero. In tot acest timp a mai trebuit sa alegem o retea Wi-Fi, setarile de cont Windows Live si configurarea numelui de utilizator.

Prima impresie

La prima impresie, Windows 8 este construit special pentru tablete, ceea ce face navigarea usor greoaie la inceput. Interfata, construita special pentru echipamente portabile cu ecrane senzitive poate fi usor confuza pentru cei care folosesc un laptop si un mouse.

Totusi, dupa cateva clipe de confuzie am reusit sa identificam de unde activam mouse-ul. Nu este deloc complicat si nu trebuie decat sa va uitati in partea stanga a ecranului.


Interesant este faptul ca puteti naviga intre modurile de interfete, cel conceput special pentru tablete si cel conceput special pentru PC-uri printr-un simplu click de mouse. De asemenea, aplicatiile instalate de noi in Windows 7 au fost preluat si functionau ireprosabil si in noul sistem de operare.

Singura problema, daca ii putem spune asa, a fost legata de faptul ca Windows 8 ne cerea in mod insistent sa validam noua versiune instalata. Atunci cand ne-am saturat sa tot inchidem fereastra insistenta am decis sa mergem online si sa rezolvam problema odata pentru totdeauna. Dupa ce am trecut toti pasii ceruti, am fost instiintati ca validarea nu se accepta pentru aceasta versiune de Windows sau "pentru acest sistem de operare non-Microsoft". Am renuntat.


Interfata pentru PC este foarte identica cu cea din Windows 7, singura modificare fiind butonul "start", acesta este inlocuit cu un camp de selectie cel putin ciudat pentru obisnuitii utilizatori ai sistemului de operare de la Microsoft. Revenind la interfata pentru tablete, putem spune ca nu i-am gasit nici un cusur, aspectul acesteia fiind unul doarte placut.

Aplicatiile din interfata dedicata tabletelor ruleaza la fel de bine. Singura noastra problema, nerezolvata pana la momentul la care scriem acest articol a fost aceea ca nu am reusit sa ne lamurim de unde inchidem multitudinea de aplicatii din interfata pentru comprimate.


Exista unele conflicte intre modurile PC si cele pentru tablete. Astfel, daca utilizati interfata conceputa pentru comprimate ruland aplicatii veti avea probleme serioase atunci cand veti incerca sa navigati cu Alt-Tab intre ele. Uneori veti putea comuta intre ele, alteori nu, nu am inteles care sunt motivele.

Performante

Pentru a lamuri aceasta sectiune din articol ne-am inspirat si din experientele specialistilor oferite pe alte site-uri de specialitate sau forumuri. Pe total, performantele lui Windows 8 sunt mult mai bune decat cele ale lui Win7.

La bootare, acelasi sistem cu Win7 i-au trebuit 54 de secunde, dupa upgrade, ruland cu Windows 8, acesta a reusit aceasi operatiune in doar 24 de secunde pentru ca interfata pentru comprimate sa fie activa si 45 de secunde pentru ca desktop-ul cu care ne-am obisnuit in Win7 sa fie activ.

Cu Win7 sistemul a avut nevoie de 23 de secunde sa se inchida pe cand Windows 8 a reusit aceeasi operatiune in doar 17 secunde. In mod ciudat insa, singura modalitate de a opri un sistem cu Windows 8 instalat este butonul de pornire fizic de pe laptop.

In final, suntem siguri ca toate problemele aparute in utilizare sunt pentru ca sistemul de operare al celor de la Microsoft nu este inca terminat.

Citeste mai multe despre: , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Windows 8

Attreyu
17 septembrie 2011, 21:00

Folosesc Windows Developer Preview, build 8102 (M3). Odata ce am instalat placa de retea, activarea a mers instantaneu, nu am avut probleme. Aplicatiile Metro nu au buton de inchidere (va fi adaugat mai tarziu). Ideea este ca o data ce nu le mai folosesti (pentru a reveni la alta aplicatie sau la desktop te duci cu mouse-ul in lateral extrem stanga) - ele intra intr-o stare de suspensie in care nu mai folosesc resursele sistemului iar dupa o vreme se inchid de la sine. Daca vrei totusi sa le inchizi voit, le dai End Task din Task Manager (Ctrl+Shif+Esc) Exista buton de shut-down - te duci cu mouse-ul coltul din stanga jos - Settings - in dreapta se deschide un panou verde - selectezi Power - Shut Down. Ideea este ca niciodata sa nu inchizi Windowsul, el intrand intr-o stare de hibernare hibrida care ii permite ulterior sa boot-eze aproape instantaneu. Pentru cei carora nu le convine sistemul Metro, se poate reveni la infatisarea clasica din Windows 7 cu buton de Start "normal" si toate celelalte. Se executa Run - regedit - se cauta HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer Si se modifica valoarea lui RPEnabled din 1 in 0 si apoi restart. Una peste alta, mi se pare un sistem de operare excelent.

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!