HomeStiriFoto Video › Memoriile cu schimbare de faza - mai rapide decat SSD-urile

Memoriile cu schimbare de faza - mai rapide decat SSD-urile

21 iunie 2011 | 15:49
Cercetatorii de la UC San Diego au realizat un experiment prin care au demonstrat ca memoriile cu schimbare de faza pot depasi performantele celor mai rapide memorii flash de pe piata. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul prototipului de memorie cu schimbare de faza numit Onyx, fabricat de Micron.
Memoriile cu schimbare de faza - mai rapide decat SSD-urile

Cu toate ca la scrierea unei cantitati mici de informatii, memoriile Onyx au depasit cu 70-120% viteaza de scriere atinsa de memoriile flash normale, la scrierea unei cantitati mari de informatie, prototipul este mai putin rapid decat memoiile obisnuite. In schimb, acestea s-au dovedit mult mai rapide la citirea informatiilor in toate testele efectuate si au solicitat mult mai putin procesorul in timpul citirii. Un alt avantaj al inventiei este acela ca memoriile pot scrie imediat informatia, nefiind necesara pastrarea jurnalelor si tabelelor de sistem de fisiere asa cum fac flash-urile obisnuite.

Pe langa calitatile de scriere si citire, partea cea mai fascinanta a memoriilor cu schimbare de faza este modul de functionare al acestora. Aceste chip-uri functioneaza prin stocarea de date intr-un aliaj metalic numit “chalcogenide”. La scrierea informatiei, mici scantei incandescente schimba sectiunea materialului din partile cristaline sau aranjamentul neuniform ce reprezinta fie 0, fie 1. Acesti 0 si 1 sunt apoi analizati de catre procesor si transformati intr-un fisier digital.

Astfel, este crescuta viteza de citire a datelor ceea ce usureaza cu mult munca editorilor de imagine pentru editare si randare, in special a celor ce lucreaza cu inregstrari video HD de capacitate mare.

Memoriile cu schimbare de faza sunt proiectate sa functioneze pentru 100 milioane de cicluri de citire, fata de 100.000 pentru flash-urile NAND, asadar pana vom reusi sa le epuizam durata de viata garantata de functionare, este posibil sa devina si ele la randul lor, depasite :).

Citeste mai multe despre: , , , , , ,
Hortensia Marculescu

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!