HomeStiriHardware › Cele mai rapide 5 calculatoare de pe planeta

Cele mai rapide 5 calculatoare de pe planeta

15 noiembrie 2011 | 10:04
Odata la fiecare sase luni este publicata lista cu topul celor mai rapide 500 de supercalculatoare din lume. Vestea istorica din ultimul clasament este ca cel mai rapid calculator din lume a depasit bariera de 10 petaflopi.
Cele mai rapide 5 calculatoare de pe planeta
Un petaflop reprezinta un cvadrilion de flop-uri pe secunda. Cu alte cuvinte, un petaflop repezinta 1,000,000,000,000,000 de flopi. Pornind de la aceasta informatie este bine de stiut ca topul es neschimbat de acum sase luni, diferenta fiind ca ocupantul locului unu, Computer K din Japonia (10.5 petaflopi) a fost upgradat de la o viteza de lucru de opt petaflopi.

Revenind la top 500 a celor mai puternice calculatoare din lume este interesant de mentionat ca mai mult de jumatate dintre acestea folosesc procesoare cu sase sau mai multe nuclee, 80% dintre acestea fiind produse de Intel. De asemenea, majoritatea acestor sisteme folosesc placi grafice Nidia si foarte putine ATI.

In medie, un supercomputer produce 282 megaflopsi pentru ficare watt de putere pe care il consuma, dar cel mai rapid supercomputer din top reuseste sa consume doar 830 megaflops la un watt, facandu-l unul dintre cele mai eficiente sisteme de pe piata.

Mai jos aveti pozele supercalculatoarelor pozitionate pe pozitiile doi, trei si patru.

2. Tianhe 1-A, China. 2.5 petaflops.

3. Cray Jaguar, United States. 1.7 petaflops.

4. Dawning Nebulae, China. 1.27 petaflops.

5. Tsubame 2.0, Japan. 1.91 petaflops.


Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!