HomeStiriMobile › Google cumpara Motorola - de ce?

Google cumpara Motorola - de ce?

16 august 2011 | 12:05
Dupa 39 de producatori si 231 de distribuitori de gadget-uri cu Android in intreaga lume, Google a decis: cumpara Motorola.
Google cumpara Motorola - de ce?
Evident, achizitia trebuie aprobata de FTC, dar anuntarea ei oficial de catre companie este un pas urias. 12,5 miliarde de dolari a scos Google din buzunar pentru batrana companie Motorola.

Nici nu a trecut o saptamana de cand oficiali Motorola anuntau ca sunt deschisi la Windows Phone 7, dar in conditii similare celor existente la acordul cu Nokia. Dar recunosteau, in acelasi timp, ca ar prefera Android. Se pare ca Google a stiut sa deschida urechile si a propus targul. Motorola a fost, inca de la inceputul anului, banuita de interes pentru parteneriat cu o alta companie, posibil Microsoft. Desi in februarie, dupa afacerea Nokia, oficiali Motorola declarau ca nu pot "crea valori unice" fara o platforma deschisa.

Si asa s-a ajuns ca Google sa scoata o suma importanta de bani pentru Motorola, pe care o vede ca un argument definitoriu in razboiul cu Microsoft si Apple.

Pentru Motorola, alianta cu Google poate fi cam singura solutie de evitare a dezastrului, dupa ce a incheiat al doilea trimestru al anului cu pierderi de 56 de milioane de dolari.

Cei care isi imagineaza ca acum telefoanele Google produse de Motorola vor fi ultimul racnet in materie de smartphone-uri s-ar putea sa fie extrem de dezamagiti, cel putin in viitorul apropiat. Google a cumparat Motorola pentru patentele pe care le detine compania. Si a recunoscut asta. A preferat sa puna capat proceselor cu Microsoft si Apple intr-un mod inedit, asigurandu-si o serie de patenete (peste 17.000) fara de care ar fi trebuit sa plateasca sume mari de bani competitorilor sai (va amintiti ca patentele Nortel au fost achizitionate de Apple si Microsoft).

Pe scurt, Google nu are nevoie neaparat de telefoane, are deja sistemul Android pe o multime de marci de smartphone-uri. Probabil ca nici nu vrea sa isi sperie clientii, desi e imposibil ca HTC si Samsung sa nu fi simtit fiori reci la aflarea vestii, pentru ca acum e clar ca Google are un atu in buzunar, oricand bun pentru a-si ameninta vechii parteneri.

Daca tot vorbim despre ce se intampla cu ceilalti, nu putem sa nu ne gandim la RIM, care trebuie ori sa vanda, ori sa incheie, la randul sau, aliante. Aflat in scadere (de la 19% din piata de smartphone-uri la 12%), RIM ar avea o sansa - proprietatea intelectuala, patentele pentru care Apple, Microsoft si Google s-ar putea razboi din nou.

Cert este ca decizia lui Google de a cumpara Motorola schimba un pic raportul de forte impus pe piata odata cu achizitionarea pachetului de patente Nortel de catre Apple si Microsoft in luna iulie, pentru 4,5 miliarde de dolari, alaturi de RIM, Sony Ericsson si EMC.

Anuntul Google a inclus si informatia ca Motorola Mobility isi va mentine independenta decizitionala, ceea ce inseamna ca telefoanele Motorola cu Windows Phone 7 nu sunt excluse. Cum nimic nu mai este sigur si, in acelasi timp, nici ne-sigur, va fi interesant de vazut cum se vor adapta marii jucatori ai pietei la ultimele evenimente.
Citeste mai multe despre: , , , , ,
Cosda Despa

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!