HomeStiriMobile › Nokia Romania sau No man's land-ul finalndez

Nokia Romania sau No man's land-ul finalndez

6 octombrie 2011 | 13:44
Ieri dimineata vremea la Jucu era excelenta pentru munca. 24 de grade la ora noua dimineata iar portile fabricii aratau ca in timpul unui week-end de vacanta. Cateva tiruri incarca inca tot felul de materiale iar linistea apasatoare din jurul lor mai e intrerupta doar de cate un vitezoman cu numar de Cluj trecand in tromba catre Dej.
Nokia Romania sau No man's land-ul finalndez
Managerii fabricii au intrat intr-un soi de "silentio stampa" total in timp ce directorul fabricii nu a vrut sa discute decat cu angajatii. Jurnalistii de la portile fabricii sunt ignorati de toata lumea si incep sa isi faca incet, incet drum catre casa.

Singura informatie data presei a fost comunicatul de presa initial care anunta sec inchiderea fabricii. Angajatii vorbesc pe la colturi ca in locul Nokia ar putea veni Bosh sau IBM insa nici un zvon nu pare sa aiba temei. De fapt, angajatii nu prea vorbesc. In primul rand ca oamenilor din zona nu prea le sta in fire sa se planga, iar in al doilea rand pentru ca nu vor sa iste inca scandal pana cand ministrul muncii, Sulfina Barbu, care se pare ca si-a stabilit cartierul general la Cluj nu incheie negocierile cu reprezentantii Nokia.

Pana atunci, toti angajatii trebuie sa stea in post exact ca marinarii unei corabii care se scufunda. Acestia au fost somati ca in cazul in care nu se prezinta la munca conform contractului individual, vor fi penalizati in compensarile pe care ministerul se straduie sa le stabileasca zilele acestea.

Un om din sindicat ne sopteste ca zvonurile conform carora oamenii nu vor primi nimic sunt false. Nu are voie sa declare nimic oficial, insa este mai mult decat increzator ca la finalul negocierilor acestia vor pleca fericiti sa isi semneze desfacerea contractelor de munca in grup. De fapt, ieri dimineata sefii sindicatelor erau chiar la masa cu ministrul si cu directorii fabricii incercand sa bata palma la un plafon multumitor pentru toata lumea.

Cert este ca Nokia va suporta o mica parte din compensatiile angajatilor, intentia ministrului muncii fiind aceea de a accesa fonduri europene pentru a putea face fata cheltuielilor cu angajatii provocate de retragerea finlandezilor din Romania.

Cel mai curand insa vom afla abia saptamana viitoare cand raportul autoritatilor facut impreuna cu reprezentantii Nokia va fi gata. Pana atunci, cei 2.200 de angajati Nokia raman in posturi incercand sa apere zona de tampon din fata frontului deschis de finlandezi la Jucu in 2008 cu o investitie de 60 de milioane de euro.

Procedurile de inchidere a zonei create astfel de Nokia Romania vor dura pana la sfarsitul anului, atunci cand ultimul angajat va aprinde lumina pentru urmatorul investitor care ii va lua locul lui Nokia sau va stinge lumina definitiv la Jucu.

Citeste mai multe despre:
Vasile Damian

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!