HomeStiriMobile › Primul operator virtual MVNE din Romania

Primul operator virtual MVNE din Romania

25 aprilie 2012 | 10:35
Companiile Computaris si Prime Telecom au anuntat lansarea primului operator virtual MVNE - (Mobile Virtual Network Enabler) din Romania. Lansarea MVNE este, practic, primul pas in aparitia unui MVNO pe o piata, MVNE asigurand infrastructura si serviciile care le permit MVNO-urilor sa furnizeze si sa construiasca relatia cu utilizatorii finali.
Primul operator virtual MVNE din Romania

Aparitia primului MVNE din Romania va sprijini in mod semnificativ lansarea operatorilor mobili virtuali. Acestia isi vor diminua semnificativ costurile initiale, nemaifiind nevoiti sa investeasca sume considerabile in echipamente si infrastructura. Prezenta MVNO-urilor (operatori mobili virtuali) in Romania va relansa competitia pe piata comunicatiilor mobile si va duce la aparitia de noi servicii inovative”, sustine Marian Velicu.

Pe langa furnizarea infrastructurii, MVNE-urile sprijina operatorii mobili virtuali fara experienta in telecomunicatii, reducandu-le volumul de operatiuni prin gestionarea serviciilor de facturare, de provizionare a elementelor din retea si de administrare, permitandu-le, astfel, sa se concentreze pe punctele forte ale brand-ului lor, pe loializarea clientilor si pe activitatile de marketing.

Prin alianta cu un facilitator de retea mobila virtuala experimentat - MVNE, un MVNO isi reduce riscurile tehnice precum si resursele financiare, de timp si umane investite in dobandirea know-how-ului specific. MVNE-urile pot acoperi toate procesele operatorilor mobili virtuali, oferind solutii complete, end-to-end, precum sisteme BSS/OSS integrate cu sistemele operatorului de baza, oferind operatorului virtual suport tehnic si operational la lansarea pe piata”, declara Bogdan Danila, CTO Computaris.

In tarile dezvoltate, MVNO-urile au o cota de piata semnificativa, acestia fiind acceptati de peste 10 ani de catre operatorii mobili, ca oportunitati pentru generarea de noi venituri si de atragere a noi nise de clienti, cota acestora de piata ajungand la 19% in Germania, 16% in Norvegia, 14% in Olanda, 13% in UK sau 7% in SUA. De asemenea, in tarile invecinate, MVNO-urile functioneaza deja de cativa ani, in Ungaria acestea avand o cota de peste 3,5% iar in Polonia de peste 1,6%.

Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de comunicatii mobile cu propria baza de clienti, care insa nu detin infrastructura proprie telecom. Pentru a oferi aceste servicii, ei inchiriaza si utilizeaza elemente de retea ale unui operator de telefonie mobila, dar sunt exclusiv responsabili de obligatiile legale fata de clienti.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!