HomeStiriMobile › Realitati profitabile si estimari spectaculoase pentru telefonia mobila

Realitati profitabile si estimari spectaculoase pentru telefonia mobila

1 februarie 2012 | 13:51
Piata de telefonie mobila a atins limite de neimaginat in urma cu 10 ani. Numarul total de utilizatori ai serviciilor operatorilor de telefonie este asteptat sa ajunga la peste 7,3 miliarde pana in 2015.
Realitati profitabile si estimari spectaculoase pentru telefonia mobila
Estimarea pe regiuni sustine ca Europa de Est va ajunge la 630 de milioane de beneficiari de servicii de telefonie mobila la sfarsitul lui 2015, mai multi decat America de Nord (406,3 milioane) sau Europa de Vest (562,8 milioane).

America Latina va atinge 686,5 milioane de utilizatori, in timp ce Afica si Orientul Mijlociu vor numara peste un miliard de utilizatori, depasiti insa, de departe, de Asia, cu peste 3,8 miliarde de utilizatori.

Cifrele asociate cu zona Pacificului nu sunt deloc suprinzatoare, tinand cont ca in 2010 aceasta arie reprezenta 48% din totalul utilizatorilor din intreaga lume. In 2015, estimarile sustin ca aceeasi zona va reprezenta 52% din totalul pietei.

Veniturile realizate le-au depasit pe cele din Software si servicii, din industria de hardware IT si chiar si pe cele din industria farmaceutica in 2009, conform datelor prezentate de catre Portio Research, companie cu experienta de peste 9 ani in cercetare si studii.

In urma unei competitii din ce in ce mai acerbe pe piata, utilziatorii au ajuns sa scoata din ce in ce mai putin din buzunar, ceea ce i-a determinat pe operatori sa caute alte modalitati de a realiza profit, altele decat serviciul de voce.

Numarul utilizatorilor de 3G este asteptat sa ajunga la peste 4,5 miliarde de utilizatori in 2015, in timp ce numarul de utilizatori 2g este preconizat ca va inregistra o scadere de 1,2 miliarde. Cei mai multi utilizatori de 3G sau tehnologii superioare 3G sunt preconizati, evident, in Asia, cu peste 2,3 miliarde, urmati de cei din Europa, cu peste 1 miliard de utilizatori.

In pofida unei oarecare scaderi a utilizarii SMS-urilor in 2010, veniturile din expedierea mesajelor scrise de pe telefon mobil sunt asteptate sa creasca simtitor. Nici MMS-urile nu stau atat de rau pe cat se preconiza, tinand cont de numeroasele probleme tehnice cu care s-au confruntat cei care au vrut sa le foloseasca. Aproximativ 249 de miliarde de MMS-uri au fost expediate in 2010 si se estimeaza ca la sfarsitul lui 2015 se va ajunge la aproximativ 592 de miliarde.

Cert este ca SMS-ul domina piata veniturilor non-voce din serviciile de telefonie mobila: 179,2 miliarde de dolari in 2010, peste 200 de miliarde de dolari in 2011 si estimata la 300 de miliarde de dolari in 2014 pentru a depasi, conform acelorasi estimari, 334 de miliarde in 2015. De la introducerea SMS-urilor in cadrul serviciilor oferite, operatorii au incasat 585 de miliarde de dolari.

In ceea ce priveste piata de terminal mobil, se estimeaza ca in 2015 telefoanele inteligente vor reprezenta aproape 40% din totalul telefoanelor mobile comercializate in intreaga lume. Este important de precizat ca, in mod evident, tarile care au cel mai mare procent de penetrare a telefoanelor inteligente sunt si cele mai interesate de dezvoltarea unor tehnologii superioare; in randul acestora se numara SUA si Marea Britanie. La polul opus sunt cele in care smartphone-urile detin un procent redus din piata, precum China sau India, cu doar 4%.

4G, LTE, WiMAX, NFC sunt tehnologiile legate de viitoarele dezvoltari, dar alaturi de acestea se numara si Augumented Reality care, desi spectaculoasa, are mai putin adepti in prezent, dar promite mult pentru viitor.

In ceea ce priveste platile prin intermediul telefonului mobil, dezvoltarea acestei industrii este rapida. In 2011 au fost 158,1 miloane de utilizatori care au platit prin intermediul telefonului mobil. Cifra este asteptata sa ajunga la 1 miliard in 2016. Iar cifrele tranzactionate nu sunt deloc de neglijat: daca in 2011 a fost vorba de aproape 160 de miliarde, in 2016 este estimat la 1 trilion de dolari. Si ca sa nu va mai chinuiti, va spunem noi cat inseamna: 1 000 000 000 000 = o mie de miliarde = 10 la puterea a 12-a.  

In aceasta arie, NFC va deveni, probabil, serviciul care va imbunatati considerabil veniturile operatorilor. La sfaristul lui 2011 discutam despre aproape 130 de milioane de utilizatori cu telefoane capabile de NFC (Near Field Communication) si sunt estimati 1,2 miliarde de utilizatori ai unor telefoane NFC la sfarsitul lui 2016. Evident, si tranzactiile utilizand tehnologia NFC sunt estimate sa creasca de la 15,3% in 2011 la 40,8% in 2016.

Dezvoltarea inregistrata pe pietele emergente din Asia a facut ca actualul top 30 MNO (Mobile Network Operator) sa fie constituit din 14 operatori din Asia, dintre care trei din China si cinci din India. Urmatoare regiune bine reprezentata este Europa, cu 10 operatori.
Citeste mai multe despre: , , , , , , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!