HomeStiriOnline › 17 hackeri retinuti pentru infractiuni informatice in aceasta dimineata

17 hackeri retinuti pentru infractiuni informatice in aceasta dimineata

18 aprilie 2012 | 11:44
In aceasta dimineata procurorii DIICOT din Ploiesti au descins la 15 domicilii, dintre care 6 in Bucuresti, 3 in Constanta si cate una in Sinaia, Pitesti, Braila, Craiova, Sibiu, com. Fintea/jud. Dambovita de unde au ridicat calculatoare si dispozitive a datelor informatice retinand 17 persoane acuzate ca fac parte dintr-un grup infractional ce a pus la cale atacuri informatice impotriva mai multor companii straine.
17 hackeri retinuti pentru infractiuni informatice in aceasta dimineata
Actiunea este una dintre cele mai spectaculoase din ultima vreme ce vizeaza hackerii romani si a avut ca scop anihilarea grupului ce a operat in perioada octombrie 2010 – aprilie 2012 condus de Ghica Alexandru si Ursu Mihai Valentin. Ei au pus bazele grupului de hackeri la care au mai cooptat ulterior inca 11 persoane.

Cei doi au obtinut prin intermediul unor aplicatii informatice puse la dispozitie de catre Ene Alin Gabriel, datele unor conturi SIP si VOIP, pe care le-au folosit pentru a apela numere cu suprataxa din strainatate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obtinand un procent variabil intre 10 si 15% din valoarea apelurilor pe minut.

De asemenea, membrii gruparii au accesat fara drept sisteme informatice (servere), prin incalcarea masurilor de securitate, pentru a obtine date informatice (ip-uri, user, parola ale unor conturi de SIP si VOIP), utilizand programe informatice modificate in acest sens. Datele de identificare si accesare ale conturilor au fost ulterior utilizate pentru a apela numere premium (cu suprataxa) puse la dispozitie de societati care functioneaza in acest domeniu, din Hong-Kong si Cipru.

Toate datele informatice obtinute, inclusiv cele ale serverelor, au fost puse de catre lideri la dispozitia tuturor membrilor gruparii pentru a apela numere premium, cauzandu-se prin toata aceasta activitate un prejudiciu total de peste 4 milioane de euro.

Din aceasta suma membrii retelei au primit in conturi bancare peste 400.000 de euro, ceea ce reprezinta un procent de minim 10% din prejudiciul total.

In acelasi interval, unul din membrii grupului - Ene Gabriel - a perturbat grav functionarea site-ului oficial Kaspersky, site pe care l-a accesat ilegal si a operat o modificare a continutului acestuia realizandu-se redirectionarea clientilor ce accesau site-ul catre o aplicatie pirat si ulterior catre un site ce reprezenta o pagina contrafacuta simuland fereastra sistemului de operare Winows XP.

Prin comiterea acestor infractiuni compania a suferit un prejudiciu de aproximativ 2, 5 milioane de dolari.

De asemenea, in perioada septembrie 2011 - aprilie 2012, Etcu Petru impreuna cu Ghita Eugen George au desfasurat activitati de phishing postand pe site-uri specializate din SUA, anunturi de vanzare a unor autoturisme cu un pret ridicat, solicitand persoanelor interesate fie un avans din pretul pretins, fie date de identificare ale unor conturi sau carduri bancare prin care urma sa se realizeze plata autoturismelor.

Datele astfel obtinute au fost utilizate pentru a transfera sume de bani din contul titularului in cele ale autorilor.


Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!