HomeStiriOnline › Atentie daca va indragostiti pe Internet!

Atentie daca va indragostiti pe Internet!

10 februarie 2012 | 11:58
Ne apropiem cu pasi rapizi de Valentine's Day si desi sunt multi cei care refuza sa accepte o sarbatoare comerciala importata de peste ocean sunt, in acelasi timp, si multi care au aderat la inimioare, cadouri si declaratii de dragoste pe 14 februarie.
Atentie daca va indragostiti pe Internet!
Fie ca facem parte din prima tabara, fie ca suntem anti-Valetine, cert este ca exista o oarecare stare de spirit diferita de restul zilelor din an care ne loveste pe toti. Nu trebuie sa cumparam inimoare rosii ca sa recunoastem ca vrem sa petrecem mai mult timp cu jumatatea. Sau, daca suntem singuri, ca vrem sa ne intalnim jumatatea.

In aceste conditii, este normal ca si site-urile de dating sa inregistreze mai multa activitate in aceasta perioada. Si pentru ca multi se dau cunoscatori, dar, in realitate, nu au nici cea mai vaga idee, va prezentam aici cateva lucruri bune si cateva rele despre online dating, insistand, evident, asupra aspectelor negative pentru ca paza buna trece primejdia.

Despre avantaje, psihologii spun ca online dating-ul este o solutie pentru cei timizi sau pentru cei care au probleme de socializare intr-un spatiu nou. De asemenea, este o solutie pentru cei cu un program incarcat care au sanse reduse de a iesi in oras pentru a socializa. Pe scurt, daca esti ocupat, ai sansa de a-ti intalni perechea pe Internet. Si nu putine sunt cuplurile care s-au cunoscut asa si au sfarsit prin a se casatori si a avea copii.

Pe Internet, nu ai obligatii, iti este mai usor sa comunici si, oricat de urat ar suna, poti sa iti parasesti oricand partenerul de discutii fara a avea parte de o scena. Poti alege daca sa iti asociezi o fotografie la cont, poti opta pentru comunicare audio sau doar scrisa, pe scurt, controlezi cu cine, cand si cum comunici.

Dar nu toate aspectele sunt pozitive in privinta serviciilor site-urilor matrimoniale. Exista un set de sfaturi cu care utilizatorii ar trebui sa fie familiari.

In primul rand, evitati sa oferiti detalii personale, cel putin la primele discutii. Informatii precum adresa exacta, programul de lucru, castigul lunar chiar si functia ocupata, detalii despre bunurile detinute, informatii despre contul bancar, toate acestea ar trebui pastrate pentru o etapa ulterioara a relatiei. Sunt foarte multi cei care prospecteaza piata in cautarea unei tinte de frauda, fie furt direct din locuinta sau frauda electronica. Numarul tentativelor de frauda pe site-urile matrimoniale a crescut cu 150% in 2011 fata de anul anterior, la nivel international.

Nu va lasati antrenati in jocurile care incearca sa escrocheze cat mai multe persoane. Un semnal important este daca partenerul de discutie spune brusc ca s-a indragostit dupa doar cateva replici si va declara iubirea netarmuita. De multe ori, dupa aceste replici, apar probleme precum lipsa banilor care il/ o impiedica sa vina sa va vada, detalii despre o probleme personala legata de sanatate care necesita bani etc. Mare atentie la cei care se declara prea repede indragostiti si nu intrati in jocul celor care va cer bani, fie si cu imprumut.

Daca sesizati variatii ale tonului si limbajului utilizat, e bine sa puneti punct discutiei sau, macar, sa constientizati ca poate fi vorba de o persoana care ori se preface pentru a va intra in gratii, ori are probleme de personalitate.

"Site-urile de dating nu trebuie privite ca fiind refugiul persoanelor cu probleme de comunicare sau al persoanelor neatragatoare nici pe departe. In mare parte, cei care apeleaza la astfel de site-uri sunt oameni cu o viata sociala redusa, asta pentru ca muncesc mult sau nu au un grup de prieteni cu care sa poata iesi, nu au acces la un mediu in care sa cunoasca posibili parteneri. In acelasi timp insa, trebuie sa manifestam prudenta si sa nu ne expunem. Exista riscul de a interactiona cu o persoana rau-voitoare, pentru ca mediul online ii protejeaza identitatea. Sau exista riscul de a suferi emotional din cauza unui partener de conversatii. Relatiile pe un astfel de site trebuie sa respecte principiile celor din viata reala: prudenta, decenta si deschidere in acelasi timp, pana la un anumit punct, caracteristic fiecaruia.", ne-a declarat Gabriela Iizuka, psihoterapeut.

Protejati-va identitatea intr-o prima etapa, oferind minimul de informatii. Este posibil ca unii dintre cei cu care interactionati sa nu aiba cele mai bune intentii. In acelasi timp, este decent sa nu mintiti si nici macar sa nu prezentati realitatea intr-o forma "usor" imbunatatita - este tot o minciuna.

Fiti atenti la informatiile pe care ceilalti vi le ofera. Este posibil ca, in cazul in care mint, sa ajunga sa se contrazica si va fi mai usor sa ii demascati. Tineti minte, cei care nu au nimic de ascuns nu au motive sa minta.

Iar daca ajungeti la decizia de a va intalni interlocutorul, este foarte important sa stabiliti intalnirea intr-un spatiu public, in mijlocul oamenilor, pentru a va asigura ca nimic nu vi se poate intampla si chiar sa intsiintati cateva persoane apropiate ca urmeaza sa intalniti un anumit utilizator de pe un site de dating, comunicandu-le si detaliile intalnirii.

Cu sau fara Valentine's Day, este important sa tineti cont ca iubirea poate veni si online, daca stiti... sa va protejati!.
Citeste mai multe despre: , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!