HomeStiriOnline › Google, marti, 13

Google, marti, 13

27 septembrie 2011 | 10:45
Google isi sarbatoreste aniversarea cu un logo festiv.
Google, marti, 13
Pentru Google, 13 este un numar cu noroc: astazi, Google face 13 ani. In 1998, Larry Page si Sergey Brin au pus bazele a ceea ce astazi este un gigant. Cu o investitie de 100.000 de dolari, a unuia dintre cofondatorii Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, cei doi au reusit sa creeze un sistem de cautare care a revolutionat Internetul.

In prezent, Google si-a extins activitatea si ofera numeroase servicii variate utilizatorilor din intreaga lume: Chrome, Maps, Earth, Talk, Gmail, Google+, servicii de traducere instant, YouTube, gazduire pentru bloguri, Picasa,  dar si Android si Chrome OS sunt doar cateva dintre serviciile Google pe care compania le-a dezvoltat de-a lungul celor 13 ani. Recent, Google a achizitionat si Motorola si a dezvoltat si un limbaj de programare.

Politica practicata in ceea ce ii priveste pe angajati a facut ca Google sa fie una dintre cele mai bine vazute companii din domeniu si multi au dorit sa intre in echipa. Nu este vorba doar despre salarii, ci Google incurajeaza foarte mult initiativa, permitandu-le angajatilor ca pana la 20% din programul lor sa fie alocat pentru proiecte independente. Se pare ca din proiecte independente au fost create si Gmail, Google News, Orkut si AdSense.

Google a devenit tinta unor critici dure din partea celor care acuza compania ca influenteaza societatea in mod negativ prin manipularea rezultatelor oferite de motorul de cautare. Au existat, de altfel, si numeroase discutii legate de stocarea de cookies, de algoritmul pentru PageRank, iar Google a fost acuzat de colaborarea cu agentiile de securitate americane.

Street View si supravegherea retelelor WiFi sunt alte doua subiecte extrem de dezbatute. Masinile Google Street View chiar au fost vandalizate in unele zone, pledandu-se pentru dreptul la intimitate. In Germania, o plangere legala contra companiei a demonstrat ca masinile care inregistrau imagini pentru Street View au colectat 600 GB de date, inclusiv fragmente de e-mail-uri, de la retelele private nesecurizate.

Nici Google Buzz nu s-a bucurat de o imagine pozitiva, tinand cont ca, in februarie 2010, Google a reusit sa faca o gafa de proportii, serviciul sau avand un grad mult prea mare de vizibilitate a informatiilor private. Ca urmare, Google va fi supus la controale stricte periodic, care vor viza respectarea intimitatii utilizatorilor.

Odata cu noua retea de socializare, cel mai recent serviciu Google, compania s-a declarat sustinatoare a ideii de asumare a identitatii reale si pe Internet.

Si nu in ultimul rand, compania a fost criticata pentru ca a evitat plata taxelor, declarandu-si veniturile in Bermuda, ceea ce i-a permis sa isi reduca impozitele cu 2,4%.

O companie controversata, al carei urias merit nu poate fi nici macar o clipa negat, cu un rol urias si cu greseli demne de pozitia de top ocupata, care isi mentine sloganul "Don't be evil".
Citeste mai multe despre: , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!