HomeStiriOnline › Nu avem studii superioare, dar o "rupem" pe Internet

Nu avem studii superioare, dar o "rupem" pe Internet

11 iulie 2012 | 09:51
Studiile realizate recent in Uniunea Europeana demonstreaza ca Romania nu sta deloc rau la capitolul internet. Desi exista diferente intre noi si media europeana, nu activitatea online este problema.
Nu avem studii superioare, dar o "rupem" pe Internet
23% dintre romani acceseaza internetul de mai multe ori pe zi (38% medie UE), 12% o singura data pe zi (14% medie UE) iar 9% de mai multe ori pe saptamana (10% medie UE). Media ne duce la 18,6 ore online pe saptamana, peste media europeana de 14,1. Sunt 7,2 milioane de utilizatori de internet, reprezentand 39% din populatia adulta (18,7 milioane). Evident, cei mai "indarjiti" utilizatori sunt din gupa de varsta 16-24 de ani.

94% dintre romani (95% medie UE) acceseaza internetul de acasa. 32% dintre romani (40% medie UE) sunt preocupati de utilizarea abuziva a datelor personale si 34% (38% medie UE) isi fac griji despre securitatea platilor online.

De altfel, 12% dintre utilizatorii de internet din Uniunea Europeana au declarat, in cadrul studiului, ca s-au confruntat cu frauda online si 8% dintre ei au afirmat ca au fost victime ale furtului de identitate. Cifrele vin sa confirme decizia Comisiei Europene de a crea un centru pentru combaterea criminalitatii virtuale - EC3. Centrul european de combatere a criminalitatii informatice va urmari, in primul rand, serviciile financiare online.

Ce fac romanii pe internet? In primul rand, trimit si primesc mesaje, sunt activi pe retelele de socializare (peste media europeana) si urmaresc site-urile de stiri. Cei mai multi (95%) cauta informatii pe internet inainte de a cumpara ceva si 87% au cumparat de pe internet. Cumparaturile pe internet reprezinta insa doar 11% si cele mai cumparate produse via internet sunt cartile, hainele si accesoriile si biletele de calatorie.

Accesarea Internetului pare a fi invers proportionala cu dorinta de studii superioare. Daca tinta Uniunii Europene este ca 40% din populatie sa urmeze cursurile unei forme avansate de educatie, Romania atinge un prag de doar 20%. Nici macar nu ii putem aduce in discutie Irlanda, Suedia, Luxemburg sau Finlanda, tari in care rata de studii superioare domina cu 46%. Slovenia si Letonia au un reusit sa atinga un prag de 35%, dar Romania tine afisul rusinos alaturi de Cehia, Portugalia si Ungaria, unde cifrele nu depasesc 30%. In privinta abandonului scolar, stam ceva mai bine, cu 18% fata de Spania sau Portugalia, unde rata de abandon scolar atinge 23%.

Cifrele prezentate sunt extrase din mai mai multe studii realizate in Uniunea Europeana in 2012, pe esantioane reprezentative.
Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!