HomeStiriOnline › Studiu: 55% dintre dispozitivele mobile folosesc retele Wi-Fi neprotejate

Studiu: 55% dintre dispozitivele mobile folosesc retele Wi-Fi neprotejate

17 mai 2012 | 11:32
Un studiu realizat de compania de cercetare Harris Interactive pentru Kaspersky Lab in perioada februarie – martie 2012 dezvaluie faptul ca datele stocate pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor pot ajunge foarte usor in mainile infractorilor cibernetici. La studiu au participat aproximativ 9.000 de respondenti din SUA, Europa si Rusia.
Studiu: 55% dintre dispozitivele mobile folosesc retele Wi-Fi neprotejate

70% dintre utilizatorii de tablete si 53% dintre cei de telefoane mobile folosesc retele Wi-Fi publice pentru a naviga online. Aceasta este una dintre cele mai populare metode folosite pentru a accesa Internetul, urmata de retelele de telefonie mobila, utilizate de 58% dintre respondenti pentru traficul de date.

Multi utilizatori nu constientizeaza pericolele care se ascund in spatele retelelor Wi-Fi publice, in special faptul ca transferul de informatii poate fi cu usurinta interceptat, inclusiv datele de autentificare la conturile de online banking. Acesta reprezinta un semnal de alarma, mai ales ca 60% dintre respondenti recunosc ca interceptarea datelor financiare reprezinta cea mai mare ingrijorare a lor. In plus, problema este cu atat mai serioasa cu cat dispozitivele mobile sunt, in general, mai putin protejate in fata atacurilor informatice, in comparatie cu un laptop sau un computer desktop.

Studiul mai dezvaluie ca mai putin de jumatate dintre respondenti au o solutie de securitate instalata pe tableta si aproape un sfert dintre acestia folosesc protectie IT pentru smartphone (28%), in conditiile in care exista produse dedicate securizarii dispozitivului si a informatiilor de pe el, asemenea Kaspersky Mobile Security. In acelasi timp, 82% dintre participantii la studiu au o suita antivirus instalata pe laptop-uri si pe computerele de acasa.

Surprinzator este ca, desi tabletele sunt proiectate pentru a fi mobile, cel mai des sunt folosite acasa (49% dintre utilizatori) si la birou (39%) pentru navigarea pe Internet. Retelele de la serviciu au un nivel mai ridicat de protectie si folosesc un protocol de criptare pentru a securiza transferul de date. Totusi, aceasta nu inseamna ca o protectie suplimentara nu este necesara.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!