HomeStiriOnline › Studiu: Dependenta de Facebook exista

Studiu: Dependenta de Facebook exista

9 mai 2012 | 10:25
O echipa norvegiana de cercetare a realizat un studiu de piata printre utilizatorii de Facebook din urma caruia au trans concluzia ca dependenta de cea mai mare retea de socializare exista si poate intra „in sange”, consuma gandurile utilizatorului complet sau poate crea atacuri de panica atunci cand conexiunea la internet nu functioneaza.
Studiu: Dependenta de Facebook exista
85% dintre cei intervievati au recunoscut ca revin zilnic pe Facebook pentru a verifica noile informatii aparute iar acest sentiment poate fi comparat in timp cu „te poti simti la fel de bine ca sex-ul”, conform studiului norvergian.

Conform grupului de psihologi care au realizat studiul, anvergura pe care a luat-o timpul petrecut in reteaua de socializare si analizand rezultatele studiului a rezultat ca Facebook-ul poate transforma un utilizator zilnic intr-o persoana afectata care nu se mai poate concentra asupra muncii sau studiilor.

Pornind de la aceste informatii, psihologii norvegieni au vrut sa afle daca reteaua de socializare poate fi comparata cu efectele unui drog. Astfel, ei au descoperit ca femeile sunt mai expuse riscului de dependenta din cauza naturii sociale a site-ului. De asemenea, cercetatorii norvegieni au mai descoperit si faptul ca persoanele ambitioase nu au devenit dependente de Facebook, chiar daca acestea utilizeaza reteaua de socializare in mod frecvent. Acestia din urma intra in reteaua de socializare doar pentru a crea retelele de promovare pentru diferitele produse pentru care muncesc.

La polul opus exista persoane care declara ca sunt gata oricand sa plateasca bani pentru a putea impartasii imagini personale in reteau a de socializare si pentru a isi umple lista de „prieteni”.

Scala Bergen Facebook folosita de norvegieni pentru a masura dependenta de Facebook este un test simplu format din sase intrebari de baza ce reflecta comportamentul utilizatorului. Scala are la baza aceleasi elemente de baza care identifica o persoana dependenta de alcool sau de droguri.

Conform Dr. Cecilie Schou Andreassen, dintre persoanele studiate, „tinerii sunt cei mai expusi acestei forme de dependenta, cu atat mai mult cu cat am cosntatat in urma acestui studiu ca acestora le este mai simplu sa se exprime folosind tot felul de canale virtuale sau mass-media decat fata in fata”.

Ne confruntam cu o subdiviziune a dependentei de Internet conectala la mass-media sociala, scopul acestui studiu este de a delimita utilizatorii de Facebook care au devenit dependenti ca de un drog de reteaua de socializare de utilizatorii obisnuiti”, a mai spus Andreassen.

Un alt aspect interesant al studiului este acela ca in urma analizei comportamentale a celor intevievati s-a constatat ca utilizarea si partajarea de informatii personale prin intermediul Facebook are acelasi efect asupra canalelor din creier ca cele activate de sex.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!