HomeStiriSoftware › 2012: atacuri cu tinte stabilite, razboi cibernetic si amenintari mobile

2012: atacuri cu tinte stabilite, razboi cibernetic si amenintari mobile

23 decembrie 2011 | 11:21
Expertii Kaspersky au realizat un raport de previziuni pentru anul viitor. Astfel, guvernele si marile corporatii din intreaga lume trebuie sa fie foarte atente la amenintarile cibernetice in 2012, care vor fi din ce in mai prezente. Va exista nu numai o crestere foarte mare a atacurilor cu tinte specifice asupra institutiilor de stat si asupra marilor companii, dar este posibil ca din ce in ce mai multe organizatii sa fie afectate de incidente informatice.
2012: atacuri cu tinte stabilite, razboi cibernetic si amenintari mobile

Pentru moment, majoritatea incidentelor afecteaza companiile si organizatiile guvernamentale, care sunt implicate in fabricarea de armament, operatiuni financiare sau in activitati legate de cercetarea in domeniul hi-tech sau in domeniul stiintei”, a spus Alexander Gostev, autorul raportului „Cyberthreat Forecast for 2012”. „In 2012, companiile care activeaza in domenii ca extractia de resurse naturale, energie, transport, alimentatie si farmaceutice vor fi afectate, ca si companiile care furnizeaza servicii de Internet si cele care se ocupa cu securitatea informatiilor”, a incheiat Gostev.

Atacurile vor fi mai extinse din punct de vedere geografic anul viitor, incluzand Europa Occidentala si SUA, si vor afecta Europa de Est, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est. Expertii Kaspersky Lab prevad ca infractorii cibernetici isi vor schimba metodele de atac, pentru a se adapta la competitia dintre companiile de securitate IT, ce investigheaza acest tip de atacuri si care ofera protectie impotriva lor. Nivelul crescut de atentie la bresele de securitate va reprezenta inca un motiv pentru care atacatorii vor fi nevoiti sa caute noi instrumente. Metodele conventionale de atac, ce implica atasamente de e-mail care exploateaza vulnerabilitatile din sistem vor deveni din ce in ce mai ineficiente, in timp ce atacurile prin intermediul motoarelor de cautare (influentarea rezultatelor afisate in cautari online pe anumite subiecte) vor fi mult mai populare.

Raportul Kaspersky Lab mai include si previziunea ca atacurile grupurilor de hackeri activisti asupra organizatiilor de stat si companiilor vor continua si in 2012 si vor avea o agenda predominant politica. Alexander Gostev considera ca acesta va reprezenta o tendinta importanta in comparatie cu atacurile similare din 2011. Cu toate acestea, „hacktivism-ul” ar putea fi utilizat ca o metoda de divesiune pentru a ascunde alte tipuri de atac.

Programele de malware hi-tech, cum sunt Stuxnet si Duqu, create cu sprijinul statelor vor ramane fenomene unice. Aparitia lor va fi decisa de tensiunile internationale dintre anumite tari. Din punctul de vedere al lui Alexander Gostev, conflictele in spatiul virtual in 2012 se vor forma in jurul confruntarilor traditionale: SUA si Israel impotriva Iranului si SUA si Europa de Vest impotriva Chinei. „Armele” de baza care sunt construite pentru a distruge date intr-un anumit moment, cum sunt „kill switches”, bombe logice etc, vor deveni mai populare deoarece sunt mai usor de fabricat. Crearea acestor programe poate fi externalizata catre furnizori privati utilizati de agentiile militare sau guvernamentale. in multe cazuri, este posibil ca furnizorul sa nu stie care sunt scopurile clientului.

In ceea ce priveste amenintarile pentru telefoane mobile, Kaspersky Lab se asteapta ca Google Android sa fie tinta favorita pentru piata de software periculos, care ataca terminale mobile, precum si sa creasca numarul de atacuri ce exploateaza vulnerabilitati. Este prognozata si aparitia primelor atacuri mobile de tip drive-by si a botnet-urilor mobile. Spionajul mobil se va raspandi la scara larga si va include, cel mai probabil, furt de date de pe telefoane mobile si urmarirea anumitor persoane cu ajutorul telefoanelor sau a serviciilor de localizare geografica.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!