HomeStiriSoftware › Augmented Reality sau joaca oamenilor mari

Augmented Reality sau joaca oamenilor mari

30 august 2011 | 11:56
Inchideti ochii si inchipuiti-va ca sunteti in muzeul de arta privind un tablou despre care vreti sa aflati mai multe informatii pe care nu le gasiti in brosura clasica. Sau imaginati-va ca sunteti in statia de autobuz si va plictisiti ingrozitor iar jocurile de pe telefonul mobil nu va mai satisfac. Este suficient sa indreptati telefonul mobil personal catre un obiect din jur pentru a face pasul catre o realitate alternativa in care nu exista plictiseala si in care fiecare obiect reprezinta un mod de interactiune inedit.
Augmented Reality sau joaca oamenilor mari
Exista deja zeci de aplicatii cate va pot modifica realitatea asa cum o stim intr-una plina de actiune sau de informatii inedite. Un exemplu este Junaio 3.0 cu ajutorul caruia puteti scana obiectele din jurul dumneavoastra prin intermediul camerei telefonului mobil pentru ca apoi sa solicitati informatii suplimentare despre orice va inconjoara. Urmariti in materialul video de mai jos informatii despre Junaio.


Atunci cand recunoaste un cod de bare, de exemplu, software-ul combina si afiseaza informatii din diferite platforme partenere pentru a oferi consumatorului informatii cat mai complete despre obiectul scanat. Conditia este ca muzeul de arta vizitat sa fie inclus intr-o lista de parteneri a software-ului de Augmented Reality pe care il folositi.

Totusi, aplicabilitatea sistemului nu este limitata doar la a livra informatii despre mediul inconjurator. In viitorul foarte apropiat vor aparea adevarate jocuri ce se vor desfasura in mediul inconjurator dar folosind o platforma de Augmented Reality. Inchipuiti-va alergand prin oras pentru a ajunge intr-un loc anume unde trebuie sa il impuscati pe liderul unei fractiuni teroriste, folosind de aceasta data nu pistoale sau grenade ci smartphone-ul din buzunar.


Folosind sistemul de localizare GPS si camera telefonului veti putea identifica si localiza tinta foarte usor folosind aplicatia de Augmented Reality instalata pe telefonul dumneavoastra inteligent. Acest exemplu este doar unul din multele optiuni de platforme ce pot fi dezvoltate prin intermediul Augmented Reality. Inchipuiti-va doar facand nivele intr-un soi de joc gen World of Warcraft care se desfasoara pe strazile din centrul vechi al Bucurestiului pe un soi de platforma semi reala.

Singura problema identificata pana in prezent in acest nou tip de distractii o reprezinta dimensiunile mari ale smartphone-urilor ce trebuie manuite in "luptele de strada". Cu toate acestea, dezvoltatorii de aplicatii bazate pe Augmented Reality sunt convinsi ca in viitorul aproapiat aceste impedimente vor disparea odata ce tehnologia va evolua tot mai mult.

Ce stim cu siguranta este ca exista deja zeci de aplicatii bazate pe Augmented Reality folosite deja in domenii precum marketing, cinema, invatamant si divertisment. Dezvoltatorii sunt convinsi ca Augmented Reality este urmatorul pas facut firesc de omenire dupa internet. Folosind aceste aplicatii, multe ustensile din jurul nostru vor deveni inutile sau insuficient de suprinzatoare pentru mintea si imaginatia unui om obisnuit sa navigeze pe internet in multitudinea de informatii etalate.

De aceea, credem ca brosula muzeului de arta asa cum o stim noi va disparea lasand locul uneia mult mai complete insa in varianta virtuala.

Citeste mai multe despre: ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!