HomeStiriSoftware › Evolutia amenintarilor IT in primul trimestru al anului

Evolutia amenintarilor IT in primul trimestru al anului

23 mai 2012 | 12:08
Anul 2012 a inceput cu o lovitura puternica din partea infractorilor cibernetici, cand acestia au utilizat programe periculoase de tip „fileless” (malware care opereaza fara sa creeze fisiere pe sistemul infectat) pentru a forma retele de computere-zombie.
Evolutia amenintarilor IT in primul trimestru al anului
De asemenea, in primul trimestru al anului a fost descoperita o retea de telefoane mobile infectate, similara cu botnet-urile compuse din computere cu sistem de operare Windows, dar si o retea-zombie care aduna nu mai putin de 700.000 de computere cu Mac OS X.

Pe langa problemele tot mai mari pentru Mac-uri, primele trei luni ale anului au adus si atacuri directionate asupra sistemului Mac OS X. Utilizatorii trebuie sa fie constienti de faptul ca infractorii cibernetici tintesc organizatii care folosesc atat computere cu Windows, cat si Mac-uri.

Un exemplu este utilizarea a doua tipuri de cai troieni – unul pentru Mac si unul pentru Windows – pentru a obtine acces la date confidentiale. In functie de sistemul de operare al computerului, malware-ul potrivit este incarcat dupa ce, in prealabil, infractorii utilizeaza un exploit, capabil sa functioneze in ambele medii de operare.

Primul trimestru al anului 2012 s-a remarcat si prin eforturile comune ale companiilor antivirus si reprezentantilor legii, concretizate prin preluarea controlului asupra botnet-ului Hlux (Kelihos), format din peste 110.000 de computere, dar si prin inchiderea unor servere de comanda si control ale botnet-ului ZeuS, care tintea conturile de online banking ale utilizatorilor. De asemenea, in Rusia, mai multi infractori cibernetici au fost arestati.
Citeste mai multe despre: , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!