HomeStiriSoftware › Limbaje de programare “altfel”

Limbaje de programare “altfel”

29 iunie 2011 | 12:38
Cu siguranta v-ati pus problema pana acum astfel incat sa va lamuriti cum sunt create programele pe calculator, si daca ati auzit de sisteme de genul C++, Pascal sau Java probabil ca sunteti convinsi ca este vorba despre o operatiune foarte “elevata” disponibila doar catorva “alesi” care pot pricepe si lucra in asa ceva.
Limbaje de programare “altfel”
Este corect, insa chiar si cei care lucreaza cu asa ceva simt nevoia sa se destinda, si cum ar putea face asta decat prin crearea unor … alte sisteme de programare prin care se relaxeaza si fac ceva creativ.

Asa au aparut asa numitele sisteme de programare denumite “Esoteric programming language” care sunt create doar pentru ca se poate, pentru a testa limitele sistemelor de programare iar ele nu sunt create decat ca si concepte, nu au fost create cu intentia de a fi folosite pe scara larga.

Primul sistem de programare “esoteric” a fost “INTERCAL” ce a aparut in anul 1972 dezvoltat de catre Don Woods si James M. Lyon care parodiau prin acesta elemente din Fortran sau COBOL, si a fost renumit prin dimensiunea compilerului de doar 1024 biti (realizat de Wouter van Oortmerssen in 1992 sub numele de FALSE).


Un alt sistem interesant a fost Whitespace, dezvoltat in 2002 de Edwin Brady si Chris Morris, care este interesant prin faptul ca spre deosebire de sistemele de programare standard ia in considerare doar spatiile, taburile si liniile orice altceva fiind ignorant

Urmatorul sistem de programare probabil a venit de la un bucatar pasionat, programator (David Morgan-Mar), pentru ca este denumit simplu “Chef” si este interesant pentru ca programele create cu el arata ca niste retete standard pentru mancare; foloseste termeni precum “mixare de boluri”, “amestecare”.

Acum ca tot a venit vorba de pasiuni, iata ca si pasionatii de muzica au sistemul propriu de programare denumit “Velato” care se foloseste de fisiere MIDI pe post de coduri sursa astfel ca liniile de comanda pot genera o adevarata “simfonie” daca sunt scrise de catre un cunoscator.


Ca sa ramanem in acelasi trend, iata ca a aparut si sistemul “Shakespeare Programming Language”, dezvoltat de Jon Åslund si Karl Hasselström care face ca un program standard sa apara ca o opera de Shakespeare fara sa aduca a programul initial.


Daca precedentele cateva sisteme de programare au fost lansate ca o joaca, iata ca apar si sub forma de provocari, prin sistemul denumit “Malbolge”, creat in 1998 de Ben Olmstead, care s-a dorit a fi cel mai dificil de folosit pentru a crea un program cu ajutorul lui si a ramas asa pentru multa vreme, abia in anul 2007 aparand o varianta corecta denumita “99 de Sticle de Bere” creata de Hisashi Iizawa.


Cel mai interesant si controversat program “esoteric” este in acest moment “Brainfuck”, scuzati numele, care a fost creat in 1993 de catre Urban Müller care a urmarit sa creeze un limbaj care sa aiba cel mai mic compiler, lucru realizat pentru ca sunt in acest moment compilere cu o dimensiune de numai 200 de biti.

O alta caracteristica a sa este ca foloseste doar opt comenzi: > < + – . , [ ] ceea ce-l face destul de dificil de folosit pentru a putea fi utilizat pe scara larga, insa in acelasi timp are resurse aproape nelimitate.
 

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , ,
Catalin Calciu

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!