HomeStiriSoftware › MacOS X si Android principalele tinte ale atacurilor informatice in aprilie

MacOS X si Android principalele tinte ale atacurilor informatice in aprilie

15 mai 2012 | 11:32
700.000 de calculatoare cu Mac OS X au fost afectate in luna aprilie cu Flashfake, troianul care transforma calculatorul intr-un zombi parte a unui botnet.
MacOS X si Android principalele tinte ale atacurilor informatice in aprilie
Infractorii cibernetici au utilizat reteaua creata pentru diverse infractiuni, printre care si generarea de rezultate false in motoarele de cautare, conform Kasperky Lab. Principala modalitate de raspandire e fost prin intermediul blog-urilor din WordPress compromise la finalul lunii februarie 2012 si inceputul lunii martie. 85% dintre bloguri erau localitate in SUA.

Tot in luna aprilie Kaspersky Lab a identificat si raportat doua campanii de spam care foloseau kit de exploit Blackhole pentru a instala malware. Prima s-a desfasurat pe Twitter, unde au fost compromise peste 500 de conturi. Cea de-a doua campanie a constat in mesaje false din partea US Airways. E-mail-urile de phishing incercau sa pacaleasca utilizatorii sa acceseze link-uri care ofera detalii despre rezervarile realizate oline, inclusiv check-in. Cei care accesau link-ul erau directionati catre un site fals care continea kit-ul de exploit Blackhole si raspandea malware bancar, furand datele de online banking.

In ceea ce priveste amenintarile pe suport mobil, la inceputul lunii aprilie a fost identificat un nou tip de malware pentru Android in Japonia. 70.000 de utilizatori au descarcat de pe Google Play cel putin una dintre cele aproximativ 30 de aplicatii periculoase. Virusul identificat ca Trojan.AndroidOS.FakeTimer fura informatii confidentiale, precum lista numerelor din agenda, adrese de e-mail.

Kaspersky atrage atentia ca mallware-ul mobil controlat prin SMS este din ce in ce mai intalnit. Unul dintre cazurile recente este de TigerBot, care imediat ce infecteaza dispozitivul mobil se ascunde, fara a da vreun indiciu despre existenta lui. TigerBot poate primi comenzi sa inregistreze convorbiri, sa fure coordonate GPS, sa trimita SMS-uri si sa schimbe setari de retea.
Citeste mai multe despre: , , , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!