HomeStiriStiinta › Aerul poluat afecteaza creierul

Aerul poluat afecteaza creierul

12 iulie 2011 | 11:54
Cativa oameni de stiinta americani au descoperit ca aerul poluat din orasele mari sau industriale nu afecteaza numai plamanii ci dauneaza si procesului de invatare, memorare sau chiar poate provoca depresii.
Aerul poluat afecteaza creierul
Informatiile provin dintr-un laborator de stiinta ce a experimentat timp de zece luni comportamentul unor soareci in timp ce au fost expusi unei poluari a aerului similara cu cea dintr-un oras al zilelor noastre. Rozadoarele, care inainte de a fi introduse in cabinele special amenajate au trebuit sa treaca printr-un labirint intunecos pentru a ajunge la lumina, dupa perioada de expunere, soarecii au gasit drumul mult mai greu spre iesire si prezentau comportament depresiv.

La o cercetare mai atenta, oamenii de stiinta au descoperit ca hipocampus, zona din creier asociata cu depresia, invatarea sau memoria, au un compelx celular mai restrans fata de cele similare creierelor soarecilor neexpusi poluarii.

"Rezultatele sugereaza ca expunerea prelungita la aerul poluat poate avea efecte negative asupra creierului, ceea ce poate duce la o varietate de probleme de sanatate", a explicat Laura Fonken, unul dintre autorii studiului.

Citeste mai multe despre: , , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!