HomeStiriStiinta › Agentia Spatiala Europeana va lansa nava spatiala reutilizabila in 2013

Agentia Spatiala Europeana va lansa nava spatiala reutilizabila in 2013

24 iunie 2011 | 12:11
ESA (European Space Agency) a anuntat astazi ca intentioneaza sa lanseze o misiune suborbitala, in 2013, in care va folosi o naveta ce va implica diferite tehnologii inovatoare ce vor permite iesirea in spatiu si reintrarea in atmosfera Pamantului pentru transportul de oameni sau marfuri.
Agentia Spatiala Europeana va lansa nava spatiala reutilizabila in 2013
IXV (Vehiculul intermediar experimental) este un prototip al unei nave spatiale fara aripi, de tip planor, ce va putea fi controlata de un pilot si va fi lansata pe o racheta Vega. Vehicolul va atinge viteze de pana la 16.000 de mile pe ora si va fi navigabil si la 450 de kilometri altitudine. Dupa cursa suborbitala, nava spatiala europeana va reveni pe Pamant, fiind controlata de mici "aripioare" de control si va ateriza in Oceanul Pacific.

Intentia Agentiei este aceea de a construi un vehicul reutilizabil spatial ce va fi folosit de echipele de cercetatori europeni pentru a ajunge pe Statia Spatiala Internationala ce orbiteaza la circa 220 kilometri altitudine in jurul Pamantului. Nava europeana va fi mai ieftina decat variantele americane, va fi lipsita de aripi, asa cum spuneam, si va avea in componenta scuturi de protectie impotriva caldurii inovatoare.

Citeste mai multe despre: , , , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Un articol demn de prima pagina

MariaRamona
28 iunie 2011, 18:29

In sfarsit o nava spatiala europeana sunt placut impresionata mai ales de formele adaptate de nava . Well Done!!

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!