HomeStiriStiinta › Construirea unui nou accelerator de particule, aprobata in Germania

Construirea unui nou accelerator de particule, aprobata in Germania

15 iunie 2012 | 12:11
Landul german Hessa (vest) a anuntat marti ca a acordat o prima autorizatie pentru construirea unui accelerator de particule la Darmstadt, unul dintre cele mai mari proiecte mondiale de cercetare in domeniul fizicii fundamentale, relateaza AFP.
Construirea unui nou accelerator de particule, aprobata in Germania
"Este o prima etapa importanta" in ceea ce priveste proiectul, care va incepe anul viitor, dupa terminarea lucrarilor de excavatie care sunt deja in curs de desfasurare, a declarat pentru AFP Markus Bernards, purtator de cuvant al Centrului de cercetare a ionilor grei (GSI), care conduce acest proiect de 1,6 miliarde de euro.

Numit FAIR, proiectul este sustinut in prezent de regiunea Hessa, landul federal german cu acelasi nume si opt tari printre care Franta, Rusia si India. Intrarea in functiune a acceleratorului este prevazuta pentru anul 2018, la proiect urmand sa lucreze peste 3.000 cercetatori din peste 50 de tari. 

La fel ca Centrul European pentru Cercetare Nucleara (CERN) de la Geneva, cel mai mare accelerator de particule din lume, FAIR va studia probleme fundamentale precum nasterea si evolutia universului si originea materiei.

Pentru aceasta, vor fi construite opt inele subterane de accelerare a particulelor (sincrotroane) cu o circumferinta maxima de 1,1 km, in care se vor produce fascicule de ioni grei si antiprotoni cu o precizie si intensitate extreme.


Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!