HomeStiriStiinta › Criza evitata la bordul Statiei Spatiale Internationale

Criza evitata la bordul Statiei Spatiale Internationale

27 martie 2012 | 09:29
Astronautii aflati la bordul ISS au fost evacuati la sfarsitul saptamanii trecute pentru o perioada de timp, din cauza riscului de coliziune cu un fragment din satelitul Cosmos 2251, distrus la randul lui, intr-o alta coliziune spatiala, in 2009.
Criza evitata la bordul Statiei Spatiale Internationale
In mod normal, NASA decteaza astfel de resturi si gunoaie din spatiu si manevreaza ISS astfel incat sa evite o ciocnire, dar de data aceasta, obiectul a fost identificat prea tarziu. Cei sase astronauti care se aflau pe Statia Spatiala Internationala s-au refugiat in interiorul capsulei rusesti Soyuz.

In spatiu exista aproximativ 20.000 de bucati de sateliti si nave spatiale care orbiteaza la viteze mari in jurul Pamantului. Situatiile de coliziune nu sunt deloc o noutate pentru ISS si nici nu reprezinta o problema majora atata timp cat traiectoriile de impact sunt detectate la timp, pentru a evita impactul. In urma unei coliziuni insa, lucrurile stau cu totul altfel, ISS pierzand presiune si oxigen, situatie in care viata astronautilor este in pericol iar integritatea Statiei este amenintata.
Citeste mai multe despre: , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!