HomeStiriStiinta › De ce ploua mai mult langa aeroporturi?

De ce ploua mai mult langa aeroporturi?

6 iulie 2011 | 10:36
Zonele din jurul aeroporturilor au parte de mai multa ploaie si zapada, conform unor oameni de stiinta care au descoperit ca avioanele insemineaza norii cand decoleaza sau aterizeaza.
De ce ploua mai mult langa aeroporturi?
National Center for Atmospheric Research (NCAR) a anuntat ca atunci cand avioanele trec printr-un anumit tip de nori, racesc aerul si il imping, ceea ce determina condensarea vaporilor de apa, care apoi se tranforma in fulgi de nea pe masura ce se apropie de pamant.

Vestea ca acele adevarate tuneluri in nori sunt cauzate de avioane e posibil sa ii dezamageasca pe cei care credeau ca sunt formate de OZN-uri.

Cercetatorii au folosit imagini din satelit si modele de previziune meteo pentru a determina cat de frecvent au loc astfel de manifestari in zona unor mari aeroporturi precum cele din Londra, Paris, Frankfurt, Seattle sau Chicago. Rezultatele au aratat ca exista o predispozitie pentru zonele cu climat mai rece si depinde daca in zona sunt nori care contin apa la temperaturi sub punctul de inghet. Aparent, nu conteaza tipul de avion si nici dimensiunea lui, atata timp cat strapunge nori aflati la o anumita temperatura. Situatia nu are efect asupra climei terestre, dar este un factor care trebuie luat in consideratie.

Citeste mai multe despre: , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!