HomeStiriStiinta › Diamantele se evapora la lumina

Diamantele se evapora la lumina

21 iulie 2011 | 13:34
Asociate pana nu de mult cu duritatea si rezistenta in conditii extreme, o echipa a Universitatii Macqarie a demonstrat ca diamantele se evapora cu timpul la expunerea la lumina.
Diamantele se evapora la lumina
Mildren Richard, Universitatea Macquarie Photonics: "Este prima data cand se dovedeste public ca fascicole de lumina induse au dus la evaporarea unor parti din diamantele studiate. Fenomenul este similar si pentru alte tipuri de materiale".

Pe scurt, diamantele au fost bombardate cu impulsuri puternice de lumina in banda UV-C, actiune ce a dus la aparitia unor gauri in diamante acolo unde a fost dozat fascicolul de lumina. In cazul unor impulsuri de lumina mai mic, catitatea de masa pierduta de diamant a fost mai mica, dar a continuat sa existe.

Cu toate acestea, in conditii normale de expunere la lumina solara, sau la expunerea la o lampa UV, diamantele pierd foarte putin perciptibil din volum. Conform aceleiasi echipe de cercetatori, ar dura pana la 10 miliarde de ani pana ce diamantele ar disparea evaporandu-se definitiv. Aceasta este si perioada la care s-a estimat disparitia Universului, asa ca va recomandam sa nu va speriati prea tare deocamdata, asta daca, bineinteles, detineti un diamant care trage greu la cantar.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!