HomeStiriStiinta › Dispozitivele implantate protejate de atacuri cibernetice

Dispozitivele implantate protejate de atacuri cibernetice

20 iunie 2011 | 11:24
Dupa posesorii de calculatoare si telefoane inteligente, o noua categorie cere atentie si protectie impotriva atacurilor cibernetice.
Dispozitivele implantate protejate de atacuri cibernetice
Milioane de oameni din intreaga lume se bucura de conditii mai buna de viata gratie unor implanturi precum defibrilatoarele, pacemakeri sau produse similare. Aceste dispozitive sunt controlate, in cea mai mare parte, wireless, permitand doctorului sa monitorizeze starea pacientului.

Dar controlul de la distanta al acestor aparate implica riscul de a putea fi controlate si de catre alte persoane decat medicii. Exista aparate care emit automat o anumita cantite de substante de care organismul are nevoie pentru a supravietui. Va puteti imagina cum ar fi daca toate acestea ar putea fi accesate de la distanta de catre persoane neavizate sau rau intentionate?

Pentru a proteja pacientii, a fost conceput un sistem prin care comenzile ajung la un dispozitiv extern inainte de a accesa aparatul din corpul pacientului. Acest dispozitiv intermediar ar trebui sa fie in posesia doctorului si sa fie utilizat numai de catre acesta. Oamenii de stiinta l-au numit scut, deoarece chiar acesta este rolul lui, de a proteja.

Dispozitivul a fost conceput sa fie extern din doua motive: pentru ca sa poata beneficia de el si pacientii care deja au implant si pentru ca procedura de montare sa nu se complice si sa nu fie nevoie de modificarea acestor aparate medicale.

Ramane de vazut daca producatorii vor fi interesati de aceasta protectie si cu cat va creste pretul, deja foarte mare, al acestor mici aparate. Cert este sa toti pacientii care au un astfel de dispozitiv implantat si comandat de la distanta pot fi oricand victime ale unui atac informatic care le pune, la propriu, viata in pericol
Citeste mai multe despre: , , , , , ,
Cosda Despa

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!