HomeStiriStiinta › Europa construieste cel mai mare telescop din lume

Europa construieste cel mai mare telescop din lume

13 iunie 2012 | 11:54
O coalitie formata din 15 tari europene si-a anuntat intentia de a construi cel mai mare telescop din lume, capabil sa observe chiar si muntii de pe planete aflate in afara sistemului nostru solar.
Europa construieste cel mai mare telescop din lume
Asa cum probabil banuiati, intre cele 15 tari nu se afla Romania, insa asta nu ne opreste sa sustinem ca europenii vor detine cel mai mare telescop de pe suprafata Pamantului. Oglinda din interiorul telescopului va masura 39 de metri in diagonala, de patru ori mai mare fata de cel mai mare telescop existent in acest moment. Acesta va permite astronomilor sa studieze planete aflate la mare distanta de sistemul nostru solar.


Telescopul european va fi construit in... Chile, pentru a evita poluarea cu lumina iar cele 15 tari care contribuie la constructia lor sunt: Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedis, Elvetia, Anglia si Brazilia pe post de invitat special.

Primele imagini surprinse cu telescopul european asupra reliefului planetelor aflate la mare departare de sistemul nostru solar ar trebui sa fie facute publice incepand cu anul 2022. Proiectul este estimat la 1.083 de milioane de euro.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!