HomeStiriStiinta › IBM construieste cel mai puternic calculator din lume

IBM construieste cel mai puternic calculator din lume

3 aprilie 2012 | 10:48
Compania americana a demarat lucrarile la cel mai mare calculator din lume ce va avea ca misiune principala descoperirea secretelor Universului si originea acestuia. Masina construita de IBM va procesa mai mult de un exabyte pe zi, ceea ce inseamna o cantitate de date mai mare decat exista in acest moment pe Internet.
IBM construieste cel mai puternic calculator din lume

Cantitatea de informatii procesata de calculatorul IBM aflat in constructie este atat de mare incat aceasta ar putea umple 15 milioane de iPod-uri de 64 GB in fiecare zi si este mai puternic decat un milion de PC-uri de ultima generatie puse la un loc.

Calculatorul va avea atasat un telescop construit pentru "a vedea in urma", la inceputul universului, acum 13 miliarde de ani pana la momentul aparitiei acestuia. „Daca luati traficul global actual de pe Internet si il inmultiti cu doi, va veti afla in gama de informatii colectate de ansamblul tehnologic construit de IBM”, a declarat Ton Engbersen, cercetator IBM.


Aparatul va fi atasat la o zona de 1900 mile patrate de antene si va fi construit astfel incat sa "absoarba" datele telescopului radio, care va "vedea" in trecut, in urma cu 13 miliarde de ani, in zorii aparitiei universului si ai Big Bang-ului. La finalizarea proiectului, in 2024, telescopul va fi utilizat si pentru a explora galaxii, evolutia materiei intunecate si chiar evolutia universului asa cum il stim noi.

Chiar daca locatia constructiei super-calculatorului nu a fost inca stabilita, data de incepere a lucrarilor este prevazuta pentru 2016.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!