HomeStiriStiinta › Japonezii au creat cel mai rapid supercomputer din lume

Japonezii au creat cel mai rapid supercomputer din lume

24 iunie 2011 | 10:39
Va puteti imagina cum ar fi sa aveti pe birou un supercalculator ce echivaleaza la viteza de calcul nu mai putin de un milion de desktop-uri PC obisnuite? Ei bine, japonezii nu numai ca nu si-au imaginat, ci l-au si pus si pe birou, sau in fine, intr-o debara mai mare.
Japonezii au creat cel mai rapid supercomputer din lume
Timp de sase luni, China a detinut suprematia mondiala cu cel mai rapid calculator din lume. Aceasta suprematie a fost intrerupta de azi de realizarea japonezilor care au anuntat Supercalculatorul K, construit de compania Fujitsu, care este la fel de rapid ca un milion de calculatoare desktop obisnuite conectate impreuna.


K are o putere de calcul de trei ori mai mare decat fostul detinator al recordului mondial, chinezescul Tianhe-1A, si este capabil sa execute calcule opt cvadrilion pe secunda. Un cvadrilion este o cifra urmata de 15 zerouri iar in jargon este cunoscut sub numele de 8.2 petaflops.

Supercalculatorul K a avut costuri de dezvoltare de nu mai putin de 1,2 miliarde USD si marcheaza un moment de rascruce in domeniul tehnologiei.

Dezvoltat de Institutul Riken Advanced pentru stiinta computerelor din Kobe, Japonia, computerul gigant se afla intr-o camera cu climat controlat si este compus din 672 de dulapuri pline cu placi de circuite ce contin, atentie, 70.000 de procesoare. Supercomputerul K utilizeaza suficenta energie necesara pentru alimentarea a 10.000 de camine, adica un cartier generos.

Toate acestea pentru a rezolva cat de rapid poate doar o ecuatie ceruta de centrele universitare ce reglementeaza aceste recorduri mondiale.

Citeste mai multe despre: , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!