HomeStiriStiinta › O noua meserie: astroarheologia

O noua meserie: astroarheologia

9 septembrie 2011 | 13:17
Un satelit vechi de patruzeci de ani ar putea fi reactivat in cadrul unei proceduri laborioase.
O noua meserie: astroarheologia
Satelitul Prospero X3 este singurul lansat de catre Marea Britanie, pe 28 octombrie 1971. Imediat dupa aceea, Marea Britanie a lut decizia de a renunta la acest program.

Timp de doi ani, Prospero a investigat spatiul orbital. Pana in 1996, o echipa de la sol a luat contact cu satelitul in fiecare an, dar in ultimii 15 ani, nu a mai fost realizata nici o comunicare cu satelitul. Mai mult, codurile necesare pentru a contacta satelitul au fost pierdute.

Din fericire, echipa studentului Roger Duthie a reusit sa le gaseasca in cadrul Arhivelor Nationale din Londra.

Odata rezolvata aceasta problema, echipa urmeaza sa faca fata unei alte prvocari: in mod mai mult decat evident, nu mai exista nici un echipament din perioada respectiva, asa ca trebuie construit unul de la zero. Dupa care, inca un pas important, obtinerea autorizatiei de a contacta satelitul, ceea ce s-ar putea dovedi a fi extrem de dificil.

Daca vom reusi, la finalul unui sir lung de complicatii, piedici si situatii care par greu de depasit in acest moment, tinerii vor fi primii astroarheologi din lume, pionieri ai unei noi profesii a secolului XXI.
Citeste mai multe despre: , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!