HomeStiriStiinta › Prima vizita a unei capsule spatiale private pe Statia Spatiala s-a incheiat cu succes

Prima vizita a unei capsule spatiale private pe Statia Spatiala s-a incheiat cu succes

1 iunie 2012 | 09:17
Capsula Dragon, fabricata de compania americana SpaceX, a amerizat in Oceanul Pacific. Capsula, fabricata de compania americana SpaceX, se desprinsese joi dimineata de Statia Spatiala Internationala (ISS), punand astfel capat primei vizite a unui vehicul spatial privat la bordul avanpostului orbital.
Prima vizita a unei capsule spatiale private pe Statia Spatiala s-a incheiat cu succes
Atasata de ISS cu ajutorul unui brat robotizat, manevrat de cei sase astronauti care formeaza echipajul actual al statiei, capsula Dragon s-a separat de ISS la ora 08.07 GMT (11.07 ora Romaniei), cu doua minute mai tarziu decat era prevazut, a precizat comentatorul postului de televiziune al NASA, care a transmis in direct aceasta manevra.

Dragon a ramas conectata la ISS timp de cinci zile, 16 ore si cinci minute. Vehiculul spatial, cu o greutate de sase tone, in forma de clopot si inzestrat cu doua antene solare, se conectase la ISS cu ajutorul bratului robotizat, vinerea trecuta.

Dragon a devenit primul vehicul spatial al unei companii private care s-a conectat la ISS pentru a livra provizii la bordul statiei. Capsula a fost lansata cu ajutorul unei rachete Falcon 9, de la baza aeriana Cape Canaveral din apropiere de Centrul Spatial Kennedy din Florida.

In aceasta prima misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon a livrat la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv alimente si material pentru laboratoarele stiintifice - si a readus pe Terra echipamente si diverse experimente stiintifice care cantaresc impreuna 660 de kilograme.

NASA mizeaza pe succesul SpaceX, intrucat Agentia spatiala americana conteaza pe sectorul privat - cu care a incheiat parteneriate pentru a prelua stafeta dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, in iulie 2011 - pentru a transporta inca din acest an si la costuri mai mici materiale si provizii la bordul ISS si, ulterior, astronauti, incepand din 2015.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!