HomeStiriStiinta › S-au inventat ecranele OLED flexibile

S-au inventat ecranele OLED flexibile

4 noiembrie 2011 | 10:14
Cercetatorii de la Universitatea din Toronto, departamentul de Stiinta Materialelor si Inginerie au dezvoltat cel mai eficient ecran OLED (Organic Light-Emitting Diode) pe palstic. Acest fapt permite ca ecranele din viitorul apropiat sa fie atat flexibile cat si mult mai ieftine de produs decat ecranele rigide din sticla.
S-au inventat ecranele OLED flexibile
In viitorul nu foarte indepartat vom putea rasfoi ziarul pe o banca in parc pe un display OLED flexibil, de data asta alegand insa sa citim doar ce informatie ne intereseaza. Proprietatile unui ecran OLED sunt acelea ca ofera contrast ridicat si consum redus de energie. Acestea sunt deja folosite in cazul unor smartphone-uri sau device-uri de dimensiuni mici.

Creating the Digital Displays of Tomorrow from U of T Engineering on Vimeo.


Actualele ecrane OLED sunt produse din sticla ce contine anumite circuite inserate in ea ceea ce duce la un proces migalos si scump de productie, le face destul de grele de transportat si extrem de fragile. Acest proces este necesar pentru a oferii eficienta si luminozitate ridicata.


Inventia canadienilor face ca aceleasi circuite sa fie integrate pe o suprafata flexibila de oxid de tantal de 50 – 100 nm pentru a obtine acelasi indice de refractie similar cu ecranele OLED pe sticla. Aceste proprietati fac din ecranele viitoare OLED un produs „rezistent la impact”, mult mai usor si mai ieftin de produs si mai ieftin.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!