HomeStiriStiinta › Sfarsitul unei ere: ultimul zbor NASA

Sfarsitul unei ere: ultimul zbor NASA

22 iulie 2011 | 12:09
Naveta Atlantis a aterizat joi marcand incheirea ultimei misiuni din programul NASA.
Sfarsitul unei ere: ultimul zbor NASA
Dupa o misiune de 12 zile la bordul Statiei Spatiale Internationale, astronautii de pe Atlantis au spus, pentru ultima oara "rotile s-au oprit".

Acum 30 de ani cand NASA si-a inceput programul spatial, nimeni nu credea ca se va reusi atat de mult, ca omul va ajunge atat de departe. 30 de ani au insemnat 135 de misiuni pe orbita.

O noua era se anunta din 2015, insa ea va fi a companiilor private. Tinta va fi trimiterea oamenilor pe Marte pana in 2035. Pana atunci, orbita ii va gazdui doar pe rusii de pe Soyouz.

Antlantis isi va lua locul in muzeu, alaturi de Mercury, Gemini si Apollo.

Mii de oameni isi vor pierde locul de munca o data cu incheierea programului NASA. Directorul de zbor, Tony Ceccacci, cel care a condus intoarcerea lui Atlantis a rostit, emotionat, un mare adevar: "Munca realizata in aceasta incapere, in aceasta cladire, nu va putea fi niciodata duplicata." incheind cu raspunsul clasic al turnului de control "Am receptionat ca rotile s-au oprit. O treaba bine facuta, America". Aproape o mie de angajati, dintre care cei mai multi isi vor pierde locul de munca, au coborat pentru a-si lua la revedere de la Atlantis si, odata cu aceasta, de la NASA si de la munca depusa in cadrul proiectelor spatiale.

Cel care a decis incheierea programului spatial a fost George W. Bush, in urma cu 7 ani.

Flota de navete spatiale a facut inconjurul pamantului de 21.152 de ori, si 355 de oameni din 16 tari au petrecut 1333 de zile in spatiu.
Citeste mai multe despre: , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!