HomeStiriStiinta › Studiu: Piata IT autohtona in crestere usoara fata de 2011

Studiu: Piata IT autohtona in crestere usoara fata de 2011

15 mai 2012 | 12:05
Desi inca in criza, companiile din IT raporteaza cresteri usoare fata de acceasi perioada a anului trecut. Compania GfK a realizat un studiu din care rezulta ca piata IT se afla in crestere cu 3,2% fata de T1 2011. De asemenea, studiul releva faptul ca piata foto sau telecom nu au dat semne prea incurajatoare pentru aceasta perioada.
Studiu: Piata IT autohtona in crestere usoara fata de 2011
IT: Laptopurile si tabletele raman vedetele sectorului si la inceput de an

In primul trimestru al lui 2012 piata de IT a ramas pe un trend crescator fata de aceeasi perioada a anului trecut. inregistrand o valoare de 101 milioane Euro, totalul vanzarilor din sectorul IT a fost cu 3,2% peste cel din T1 2011. Categoriile de produse care au mentinut sectorul pe crestere au fost laptopurile si tabletele.

Vanzarile de tablete au reusit sa creasca considerabil in decursul ultimelor trimestre, datorita avantajelor oferite de acestea: sunt compacte, usor de transportat, iar autonomia bateriei este ridicata. Astfel, tabletele au reusit sa demonstreze ca pot fi mai mult decat un produs auxiliar, devenind foarte utile pentru consumatori, oferindu-le foarte usor accesul la internet si putand fi personalizate cu ajutorul aplicatiilor mobile.

Foto: Un trimestru slab pentru ramele foto digitale

Piata foto a atins o valoare totala de 9 milioane euro in T1 2012, o performanta cu 1% mai slaba decat in T1 2011.

in termeni de unitati vandute, segmentul compactelor a crescut usor, insa nu a generat valoare adaugata pe piata. Acest lucru s-a datorat eroziunii de pret, dar si ofertelor speciale. Segmentul lentilelor interschimbabile isi continua evolutia pozitiva, dar cresterea nu a reusit sa determine si o crestere a intregii piete de camere digitale.

Chiar daca in cadrul segmentului de compacte mai mult de doua treimi din dispozitivele vandute costa sub 100 euro, in termeni de caracteristici acestea se indreapta catre factori mai mari de zoom. 4x<5x este noul standard. Interesant este ca si compactele high end au avut o dinamica pozitiva.

Vestea cu adevarat proasta pentru piata foto se refera la evolutia slaba a ramelor foto digitale care au inregistrat scaderi de aproximativ 32%.

Telecom: Smartphone-urile echilibreaza tendintele din sectorul Telecom

Valoarea totala a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a scazut cu aproape 7% in primul trimestru al lui 2012 comparativ cu aceeaşi perioada a lui 2011, insumand 38 milioane de euro. Conditiile meteorologice inregistrate la inceputul anului au influentat scaderea usoara din trimestrul intai al lui 2012 fata de trimestrul intai al lui 2011. Sfarsitul lunii ianuarie si luna februarie au fost marcate de temperaturi foarte scazute. Iarna grea i-a determinat pe consumatori sa isi amane achizitiile. Efectele negative s-au resimtit si la inceputul lunii martie 2012.

Pe de alta parte, scaderea in valoare a pietei de telefoane mobile si smartphone-uri a reprezentat si o consecinta a faptului ca segmentul de telefoane mobile clasice scade tot mai mult. Telefoanele smartphones castiga tot mai mult teren atat in unitati, dar mai ales in valoare, insa deocamdata nu se acopera scaderea determinata de telefoanele mobile simple. Acest lucru arata ca pe piata din Romania mai este loc pentru telefoanele cu caracteristici superioare de tipul smartphones.

Citeste mai multe despre:
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!