HomeStiriStiinta › Video: Becurile vor inlocui retelele wireless

Video: Becurile vor inlocui retelele wireless

4 august 2011 | 10:48
Harald Haas, profesor la Universitatea Jacobs din Germania, este convins ca in viitorul foarte apropiat vom inlocui routerele wireless cu becuri obisnuite ce au implementat un microcip capabil sa transmita date catre orice device din zona de acoperire.
Video: Becurile vor inlocui retelele wireless

Pe scurt, profesorul german a facut o demonstratie prin intermediul care a aratat cum lumina generata de o lampa de birou este folosita drept suport pentru trasmiterea de informatii catre un micut proiector portabil ce rula un film HD pe un ecran improvizat. Proiectorul nu era conectat prin cablu la nici un alt device.

In realitate, tehnologia prezentata zilele acestea de profesorul german este ceva mai veche si poarta denumirea generica de LiFi, evident de la Light. Conceputa sa fie o tehnologie alternativa WiFi-ului, aceasta a avut se pare un stramos in Statele Unite, unde, in orasele mari existau acum ani buni asa numitele hub-uri optice (FreeAirOptics), ce asigurau la preturi exorbitante acces la Internet. Desi pretul se justifica daca calculai lipsa necesitatii de a sapa cabluri, pana la urma tehnologia a fost data uitarii in ultima perioada.

In imaginile video de mai jos puteti urmari demonstratia lui Harald Haas, care este extrem de spectaculoasa. Ideea acestuia este de a utila toate sursele de iluminat din orase cu un microcip capabil sa transmita date cu ajutorul luminii. Astfel, aveti acces la orice informatie din reteaua proprie sau de pe net aprinzand o simpla lampa de birou. Mai mult, pana si serviciile de telefonie mobila ar putea fi mutate pe o astfel de platforma.Explicatia tehnica ar fi aceea ca lumina, asa cum o percepem noi, se bazeaza pe o serie de unde electromagnetice identificate intre anumite frecvente astfel incat ochii umani sa fie in masura sa recunoasca informatiile pe care le primesc atunci cand privesc un obiect. Nu este in mod inerent diferita de undele radio (ca WiFi sau FM Radio). Deci nu este deloc surprinzator ca poate transmite date. Singura intrebare care mai ramane este legata de viteza cu care acestea vor fi transmise in reteaua astfel creata.

Citeste mai multe despre: , , , , ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!