HomeStiriStiinta › Vorbitul la telefon ar putea fi interzis total la volan

Vorbitul la telefon ar putea fi interzis total la volan

15 decembrie 2011 | 12:17
Analizand cauzele accidentelor de-a lungul timpului, National Transportation Safety Board a decis ca ar trebui interzis total vorbitul la telefon in timp ce utilizatorul este la volan.
Vorbitul la telefon ar putea fi interzis total la volan
Chiar daca foloseste casca speciala care ii permite sa aiba amandoua mainile pe volan, conversatiile telefonice solicita creierul unui sofer si ii distrag atentia de la trafic.

Dupa interzicerea SMS-ului la volan, urmata de obligativitatea utilizarii castilor la volan, este posibil ca, pentru inceput in Statele Unite, sa fie interzisa total comunicarea prin telefon la volan. Evident, masura pare a fi una exagerata si ne face sa ne intrebam daca masinile particulare nu vor ajunge sa aiba obligatoriu, in zona interioara, un afis similar cu cele din autobuze - este interzis sa comunicati cu soferul. Sau interzisa ascultarea radioului in masina.

Pe de alta parte insa, stiintific vorbind, NTSB are dreptate. Studii la scara larga efectuate in Canada si Australia au evidentiat faptul ca daca vorbesti la telefon in timp ce conduci ai de patru ori mai multe sanse sa fii implicat intr-un accident.

Cercetatorii au mers si mai departe si au prezentat imagini ale creierului realizate cu ajutorul unei tehnici RMN, evidentiind care zone sunt active in timpul sofatului. In cazul celor care aveau o conversatie telefonica, activitatea cerebrala era cu 37% mai scazuta. Testele au aratat si o scadere a simturilor celor care auzeau vocea cuiva vorbindu-le. Nu la fel de periculos este, se pare, in cazul unei conversatii cu o persoana care este langa sofer. Aceasta pentru ca, se presupune, o a doua persoana are sanse mari sa vada un potential risc si sa il atentioneze pe sofer in timp util. In plus, cei mai multi tind sa respecte conditiile de trafic: daca e prea dificil de condus, evita sa distraga atentia soferului.

Am putea ajunge, in curand, ca si alte activitati sa fie interzise la volan: sa mananci sau sa bei (evident, bauturi fara alcool) sau sa asculti muzica. Cel mai bine ar fi sa avem cat mai repede masinile electrice, cu autopilot, carora sa le comunicam relaxati doar destinatia, in timp ce vorbim la telefon sau ne savuram cafeaua.
Citeste mai multe despre: ,
Matei Hanea

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Logheaza-te ca sa poti comenta.
Discuta online cu un psiholog oricand!